Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Čas spalovacích motorů se velmi krátí. Leckde je zakáží už do pěti let!

Naše téma
Radek Pecák | 12.01.2021
Osmiválcový zážehový motor Audi | foto: Audi
Více než třicet zemí na celém světě již oznámilo datum, kdy na jejich území začne platit zákaz prodeje nových osobních automobilů se spalovacími motory.
Skoro 150 let nejchytřejší inženýři zaměstnaní v automobilkách vymýšleli, jak zlepšit výkon a účinnost spalovacích motorů. V posledních desetiletích pak i to, jakým způsobem snížit jejich emise CO2 a škodlivých plynů. Teď éra těchto "motorářů" pomalu končí. Stále více států totiž už nechce, aby si jejich obyvatelé kupovali vozy využívající ropná paliva.

Nejdříve zmizí z nabídky dealerů jednotlivých značek v Norsku. Již za čtyři roky, tedy v roce 2025, nebude možné v této zemi koupit automobily, který pohání výhradně spalovací motor. Ve stejném roce začne podobné nařízení platit ve vyspělé průmyslové zemi v Asii - v Jižní Koreji.

V roce 2026 se k zákazu přidá Belgie. V tomto království se zatím ale toto opatření bude vztahovat výhradně na firemní vozy. V roce 2027 Rakousko zakáže pořizování nových aut se spalovacími motory pro účely taxislužby nebo sdílení (carsharing).

Následuje velká skupina zemí, které si jako datum pro zásadní přeměnu svého vozového parku stanovily rok 2030. Mezi nimi je řada evropských států (Island, Slovinsko, Nizozemsko, Velká Británie, Dánsko, Irsko, Švédsko nebo Německo), ale poněkud překvapivě třeba také Indie.

Japonsko volí kompromis
Další skupina zemí zvolila přece jen vzdálenější budoucnost. Konkrétně rok 2040. Mezi nimi jsou například Francie, Čína, Kanada, Španělsko, Portugalsko nebo Egypt.

Kompromisní politiku mezi oběma daty končícími nulou zastává Japonsko. V zemi vycházejícího slunce nastane konec "spalováků" v roce 2035.

Zatím nejvzdálenější termín platí v Kostarice. Pro vozy, do jejichž nádrží se tankuje benzin nebo nafta, si zákazníci budou moci chodit k dealerům ještě 40 let.

Česká republika, stejně jako desítky dalších zemí, žádný konkrétní datum pro takovýto zákaz nestanovila.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů