Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bugatti vyrobilo největší brzdový třmen z titanu. Pomocí 3D tisku

Naše téma
Daniel Fuglevič | 23.01.2018
dalších 8 fotek
Jde o vůbec největší automobilový komponent vyrobený z titanu pomocí 3D tisku. | foto: Bugatti.
Hyperauto Bugatti Chiron funguje bezpochyby jako úžasná přehlídka fascinující automobilové techniky. Francouzská značka však nyní technologickou úroveň svého hypersportu posouvá na další úroveň. Chce ho totiž vybavit vůbec největšími titanovými brzdovými třmeny na světě, které jsou navíc vyrobeny pomocí 3D tisku.
Zajímavé přitom je, že Chiron si už v současnosti drží nálepku vozu, který používá vůbec největší brzdiče na produkčním voze. Nynější osmipístkové třmeny vepředu a šestipístkové vzadu jsou vyrobeny z extrémně odolné hliníkové slitiny, aby tohle „gétéčko“ o výkonu 1500 koní (1103 kW) dokázalo bezpečně zastavit.   

Jak ale prohlásil šéf vývoje Bugatti Frank Götzke, vývoj Chironu neustále pokračuje, a co je nyní dostačující, může být samozřejmě dále ještě vylepšeno. Inženýři se tedy rozhodli konstrukci brzdových třmenů přepracovat a vyrobit je nyní 3D tiskem z titanu.

Výsledkem je tak vůbec největší automobilový komponent vyrobený z titanu pomocí 3D tisku. Přednosti takto vytvořeného třmenu jsou znát hlavně na hmotnosti, která z původních 4,9 kg u hliníkových třmenů spadla na 2,9 kg.

Rozměry nového osmipístkového třmenu vepředu pak zůstávají takřka stejné, ale na celkovou hmotnost jde o úžasný poměr. Mluvíme totiž o třmenu, který má na délku 40,6 cm, na šířku 20,8 cm a na výšku 13,6 cm. Jednodušeji řečeno, 3D tiskem vyrobený titanový třmen Chironu by částečně překryl standardní 16palcový disk kola na Škodě Octavii.

K výrobě třmenu byla zapotřebí vůbec největší 3D tiskárna na světě. Vývoj komponentů ale zabral jen pouhé tři měsíce. Každý kus se poté vyráběl 45 hodin, kdy celkem čtyři lasery 3D tiskárny vytvořily u každého třmenu na 2213 vrstev.

Bugatti se teď připravuje své nové brzdy pořádně otestovat, a jestliže všechno proběhne v pořádku, chce je samozřejmě nasadit do produkce. Buď se ještě objeví na současné verzi Chironu, nebo v budoucnu při chystané modernizaci či u speciální varianty, jakou byl například předchůdce Veyron Super Sport.

S technologií 3D tisku a využitím titanu ale Bugatti zřejmě ještě nekončí. Podle všeho pracuje na podobně vytvořeném stěrači čelního okna, který by nahradil současný hliníkový kus a samozřejmě zajistil ještě nižší hmotnost.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů