Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Budoucnost podle Renaultu: Trezor je dvoumístný sporťák na elektřinu

Naše téma
Redakce | 02.10.2016
dalších 30 fotek
Koncept Renault Trezor. | foto: Renault
Francouzská automobilka Renault na autosalonu v Paříži ukazuje, jak by mohla vypadat budoucnost luxusních "gétéček". Svou vizi představuje prostřednictvím zajímavě tvarovaného konceptu Trezor. 
Renault Trezor je dvoumístným sportovním vozem, který zaujme nejen futuristickým designem, ale i rozměry. Na délku měří 4,7 metru a široký je téměř 2,2 metru, výška však dosahuje pouze 1080 milimetrů. 

Zvláštností je absence dveří, dovnitř se totiž nastupuje po odklopení celé přední a horní části auta. Trezor se ale chlubí i dalšími netradičními detaily. V dlouhé kapotě například najdeme otvory, které slouží k chlazení akumulátorů - ano, jde tedy o elektromobil - a vůz si je sám otevírá či zavírá podle toho, jak je zrovna potřeba.

Interiér pak kombinuje retro s modernou. Zatímco kožená sedadla svým tvarem připomínají vozy typu gran turismo minulosti, palubní deska tvořená velkým displejem naznačuje budoucnost. Stejně jako přítomné technologie autonomního řízení. Hezkým detailem jsou dvě zavazadla uložená v přihrádkách pod předním oknem - jejich tvar přitom odpovídá právě určenému úložišti.

Koncept Renault Trezor.


Základem Trezoru je karbonový monokok doplněný o trubkový rám. Technika pod karoserií pak pochází ze závodního speciálu Formule E: elektromotor nabízí 350 koní (260 kW) výkonu a 380 Nm točivého momentu. Díky relativně nízké hmotnosti 1600 kilogramů zrychlí koncept z nuly na sto za necelé čtyři sekundy. Maximální rychlost neznáme, Renault neuvádí ani dojezd na plně nabité baterie.

Ty jsou každopádně uloženy ve dvou svazcích, přičemž jeden je v přední části vozu, druhý v té zadní. Díky tomu má Trezor nabídnout ideální rozložení hmotnosti.

Samotný Renault Trezor před sebou nemá produkční budoucnost. Nicméně na některé prvky z oblasti designu, techniky či například na novou generaci multimediálního systému Multi-Sense však u budoucích Renaultů jistě narazíme.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů