Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bristol je zpět. Po letech představil novinku, retro roadster s výkonem 370 koní

Naše téma
Redakce | 29.07.2016
dalších 12 fotek
Bristol Bullet. | foto: Bristol Cars
Známá malá britská automobilka Bristol se po letech vrací do hry s novým autem. Klasický roadster s dlouhou přídí sází na retro vzhled, technika je ale moderní.
Společnost Bristol Cars má dlouhou historii. Její kořeny sahají až k době těsně po druhé světové válce, kdy firma Bristol Aeroplane Company zabývající se výrobou letadel vytvořila automobilovou divizi. Její první vozy využívaly techniku BMW, některé dokonce na přídi nosily i pro BMW charakteristickou masku chladiče připomínající ledvinky.

Až do roku 2011 pak Bristol vyráběl auta v malých sériích, posledním modelem byl Fighter představený v roce 2003. Dvoumístné kupé bylo zajímavé už jen motorem - poháněl je totiž desetiválec z amerického sporťáku Dodge Viper.

Od roku 2011 byl ale klid, firma změnila vlastníka a prošla restrukturalizací. Sice stále fungovala, prodávala starší modely a věnovala se i jejich opravám, ale na nové auto jsme si museli počkat až na letošní rok.

Bristol Bullet.


Novinka se jmenuje Bristol Bullet a její britský původ je jasný na první pohled. Retro design klasického roadsteru navazuje na staré Bristoly, má kulaté světlomety, malé čelní okno, dlouhou příď a krátkou záď s charakteristickými ploutvičkami. Zvláštní je, že úplně chybí střecha.

Na délku Bullet měří 4,2 metru, široký je 1,86 a vysoký jen 1,2 metru. Rozměry se tak podobá například Boxsteru od Porsche.

Vůz ale váží jen 1100 kilogramů, za což vděčí hliníkovému šasi a karoserii z uhlíkových vláken. Už jen nízká hmotnost slibuje zajímavou dynamiku. Naděje ještě umocňuje pohled pod kapotu, kde se ukrývá 4,8litrový atmosferický osmiválec od BMW (jak symbolické) o výkonu 370 koní.

Výrobce udává akceleraci z klidu na stovku za pouhé 3,8 sekundy, maximální rychlost je omezena na 250 km/h. Motor samozřejmě roztáčí zadní kola.

Bristol Bullet.


Interiér opět trochu vyvolává vzpomínky na "staré časy", i díky hnědému koženému čalounění (zájemci však pochopitelně budou moci zvolit jinou barvu), současně ale nabízí moderní prvky jako například multimediální systém s připojením k internetu a velkou dotykovou obrazovkou.

Bristol plánuje postavit pouhých 70 exemplářů (odkaz na 70. výročí založení automobilky), přičemž všechny vzniknou tradiční ruční výrobou. Každý kus přitom zabere dva týdny práce.

Proto nepřekvapí vysoká cena - Bullet stojí nejméně 250 000 liber, tedy asi 8 milionů korun. Společnost myslí i na zájemce z kontinentální Evropy, auto vám ráda vyrobí s volantem na levé straně.

Zajímavá je také poznámka, že Bullet je posledním Bristolem s konvenčním pohonem. Další modely bristké firmy prý nabídnou hybridní pohonné ústrojí.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů