Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Borgward Isabella je moderní interpretace modelu z 50. let. Jezdí na elektřinu

Naše téma
Daniel Fuglevič | 12.09.2017
dalších 22 fotek
Koncept Borgward Isabella. | foto: Borgward
Zajímavý koncept přivezla do Frankfurtu znovuzrozená automobilka Borgward. Její stylový elektromobil přímo odkazuje na starý model z období 50. let minulého století. Starou techniku ale nečekejte, tady se propaguje budoucnost.
Originálem se ale koncept inspiruje pouze vzdáleně (viz galerie) a mimo to si vypůjčuje jeho jméno Isabella. Bogwardu totiž model vytvořil jako vizi praktického, čtyřmístného kupé s lehce svažující se zádí. Po vzoru větších automobilek je přitom plně elektrifikován.

Celá karoserie plyne množstvím linek, které jsou jak stylové, tak funkční a zpracovávají obtékání vzduchu kolem auta. Některé prvky jsou přitom aktivní a přizpůsobují se jízdě. Abyste si dokázali představit velikost konceptu Isabella, musíte vědět, že na délku měří přesně 5 metrů, vysoký je 1,4 metru a široký je 1,9 metru.

Interiér je čistě futuristický a uvnitř nabízí mnoho světla, jelikož čelní sklo sahá až do vzdálenosti umístění B sloupků. Ty zde ovšem nejsou, protože dveře se otevírají elektricky naproti sobě, a to podélně s karoserií. Uvnitř je hlavním lákadlem středový panel, který je tvořen ze dvou křížících se trojúhelníků, přičemž v jednom je umístěn dotykový displej infotainmentu.

Borgward to s elektřinou myslí vážně a koncept proto slouží jako premiéra jeho vlastní platformy elektrického pohonu, kterou vytvořil ve spolupráci s firmou LG Electronics. Takzvaný systém ePROPULSION využívá baterie, jež mají svou kapacitou nabídnout dojezd až 500 kilometrů a dobití na 80 procentní stav prý zabere pouhých 30 minut při použití rychlonabíječky. Dalším způsobem dobití šťávy má být rovněž indukční bezdrátové nabíjení.

Na přední i zadní nápravě je potom elektromotor, čímž se zajišťuje pohon všech kol. Kombinovaný výkon je udávaných 300 koní (220 kW) a točivý moment dosahuje 450 Nm. Zrychlení z nuly na 100 km/h má být otázkou 4,5 sekundy a maximální rychlost prý dosáhne hodnoty 250 km/h.

V nejbližší době chce Borgward s podobnou elektrickou technikou vypustit do světa své nové SUV BXi7 a předtím ještě klasicky poháněnou verzi BX7. Na těchto vozech přitom pomáhala s vývojem čínská automobilka Foton, která mimochodem Borgward v roce 2015 finančně založila a podpořila návrat německé značky 54 let po jejím zániku. Zda se ale dočkáme i produkční verze stylového elektrického kupé Isabella, to zůstává ve hvězdách.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů