Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW zatím elektromobilům tak úplně nevěří. Speciální platformu pro ně nechystá

Naše téma
Radek Pecák | 10.07.2018
BMW připravuje univerzální platformu pro svá budoucí auta | foto: BMW
BMW sice plánuje, že do roku 2025 začne nabízet minimálně dvě desítky elektrických nebo plug-in hybridních vozů, přesto však v rychlý nástup elektromobility tak úplně nevěří.
Možná 40, ale třeba taky jen deset procent. Takové jsou podle člena představenstva BMW Olivera Zipse odhady ohledně podílu aut s elektromotory v portfoliu této automobilky kolem roku 2025. "Pravděpodobně by to mohlo být něco mezi 15-25 procenty," uvedl tento manažer v rozhovoru pro Car and Driver.

Vzhledem k tomu se vedení BMW rozhodlo nejít v současnosti cestou vývoje speciální platformy pro elektrická vozidla, jak to činí mnozí konkurenti, ale využívat univerzální platformu. Platforma označovaná jako Generace 5, bude použitelná pro auta jak s klasickým spalovacím motorem, tak s hybridním nebo čistě elektrickým pohonem. Bude však mít dvě modifikace - jednak pro auta s pohonem předních kol, druhá pro zadokolky. Obě však umožní využití pohonu všech kol.

Tato platforma je zkonstruována tak, aby umožnila instalaci akumulátoru pod podlahu nebo aby byl tento prostor využit jiným způsobem. První model koncernu BMW využívající tuto platformu by se měl veřejnosti představit v roce 2021. Podle některých zdrojů by to mohla být druhá generace současně prodávaného elektromobilu BMW i3.

Platforma generace 5 umožní využití bateriového paketu, který bude mít kapacitu buď 60, 90 nebo dokonce 120 kWh. V takovém případě by dojezd vozu mohl dosáhnout hranice 700 kilometrů. Takto velká baterie však bude vyhrazena pouze pro luxusní vozy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů