Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW vybuduje v Česku testovací centrum. Za pět miliard

Naše téma
Dominik Valášek | 15.12.2017
Plánované testovací středisko BMW u Sokolova. | foto: BMW
První vývojový areál společnosti BMW Group ve střední či východní Evropě pro testování autonomních vozidel vznikne v Karlovarském kraji. Jeho vybudování souvisí s plánovaným rozšířením modelové palety značky - zejména o elektrifikované vozy. Německá automobilka si Česko vybrala z více než osmdesáti lokalit po celé Evropě. Areál doplní stávající testovací centra ve Francii a ve Švédsku.
Zcela konkrétně se jedná o lokalitu poblíž města Sokolov, která se rozprostírá v dnes již nepoužívané části povrchového uhelného lomu. Ta je ideální hned v mnoha ohledech. Vzhledem k tomu, že se nachází jen kousek od hranic s Německem, není daleko od hlavního výzkumného a vývojového centra BMW Group v Mnichově.

Zároveň je plánované testovací středisko o rozloze 500 hektarů daleko od obydlených zón a jeho vybudování nijak nenaruší ekologický či jiný ráz krajiny. Naopak vznik testovacího polygonu, ohraničeného šestikilometrovým testovacím okruhem, místní vytěženou „měsíční“ krajinu do značné míry zkulturní.

Plánování celé výstavby je aktuálně v procesu již asi dva a půl roku a chýlí se ke zdárnému konci. Nové středisko si vyžádá investici v hodnotě kolem 200 milionů eur (v přepočtu 5,1 miliardy korun) a zaměstná několik set lidí ať už na odborné inženýrské a IT pozice, nebo na nižší pozice spojené s chodem centra.

Asi není překvapením, že bude západočeské středisko sloužit hlavně pro vývoj autonomních technologií a bude se na něm testovat chování soběstačných vozidel na silnicích. Do provozu bude centrum zavedeno v roce 2022.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů