Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW se chlubí studií ostré M4. Verze GTS dostala vstřikování vody do motoru

Naše téma
Redakce | 14.08.2015
dalších 9 fotek
Koncept BMW M4 GTS. | foto: BMW
Automobilka BMW odhalila studii ostřejší verze modelu M4. Německý výrobce zatím neprozradil, jaké má s novinkou další plány, naznačil však, že minimálně některé použité technologie zamíří i do sériové produkce.
Jde zejména o vstřikování vody do motoru. Toto řešení, které zvyšuje výkon a točivý moment, už používá BMW M4 fungující jako safety car pro závody MotoGP.

Princip spočívá v tom, že voda potřebuje k přeměně z kapalného na plynné skupenství značné množství energie, jež odebírá z okolního prostředí, a tím jej ochlazuje. Voda se vstřikuje do sběrného sacího potrubí. Jakmile dojde k jejímu odpaření, významně se sníží teplota, a následně i teplota uvnitř spalovacího prostoru, čímž se omezuje riziko vzniku detonačního spalování ("klepání" motoru). Tak lze u přeplňovaných motorů použít větší plnicí tlak a dochází k dřívějšímu zažehnutí směsi.

Koncept BMW M4 GTS.



BMW tvrdí, že tímto způsobem dochází současně k omezení teplotního namáhání příslušných komponentů, čímž se zlepšuje i spolehlivost a životnost přeplňovaného motoru.

Inženýři přepracovali také chladicí systém. Jeho součástí je hlavní chladič, který doplňují další pro vysokoteplotní a nízkoteplotní okruhy, převodovku a turbodmychadla. Turbodmychadla jsou chlazena nepřímými mezichladiči, s nimiž spolupracuje elektricky poháněné vodní čerpadlo.

O výkonu a dynamických schopnostech však automobilka bohužel mlčí.

Koncept BMW M4 GTS.


Studie M4 GTS se od běžné "em-čtyřky" dále liší výrazně agresivnějším bodykitem a karbonovými aerodynamickými doplňky. Přední splitter i zadní přítlačné křídlo jsou nastavitelné. Z uhlíkových vláken je vyrobena rovněž kapota motoru. Nechybí ani speciální kovaná kola.

Vpředu mají rozměr 9,5 J x 19 a vzadu 10,5 J x 20. Obouvají pneumatiky Michelin Pilot Sport Cup 2 (vpředu 265/35 R19 a vzadu 285/30 R20). Se decelerací pomáhají karbon-keramické brzdy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů