Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW představilo novou řadu 7. Zaparkuje přes dálkové ovládání

Naše téma
Redakce | 11.06.2015
dalších 26 fotek
BMW řady 7. | foto: BMW
Vlajková loď automobilky BMW dostala novou podobu. Velký sedan "sedmičkové" řady se chlubí řadou zajímavých technologií a kromě verzí s klasickými motory nabídne také plug-in hybridní provedení.
Bavorský výrobce se při konstrukci nové generace řady 7 zaměřil na hmotnost, sáhl tedy nejen po vysokopevnostní oceli, ale také po hliníku a uhlíkových kompozitech. Díky tomu má být novinka až o 130 kilogramů lehčí než předchůdce.

Standardní výbavou pak je vzduchové odpružení na obou nápravách s automatickým udržováním stálé světlé výšky a aktivními tlumiči. K dispozici je i podvozek s aktivními stabilizátory, jejichž tuhost je měněna pomocí elektromagnetického systému. Regulace tohoto systému probíhá i s využitím dat navigačního systému, takže pracuje s předstihem a umí se připravit na blížící se situaci. 

BMW řady 7.



Mezi zajímavými technologiemi najdeme také například příplatkové laserové světlomety, které dosvitem 600 metrů prý dvojnásobně překonávají LEDková světla, dále funkci automatického udržování v jízdním pruhu s aktivní ochranou před bočním nárazem, asistent jízdy v kolonách, který funguje jako polo-autonomní systém řízení vozu, či vylepšený kamerový systém.

Nové BMW řady 7 také bude umět samo zaparkovat pomocí klíčku s displejem BMW Display Key. Tedy za určitých podmínek. Především se musí auto přistavit k vybranému parkovacímu místu (či garáži) - a to na vzdálenost maximálně jedné a půl délky vozu. Pak už může řidič vystoupit, zmáčknout tlačítko na klíči a nechat svého "bavora" zaparkovat.

Nové BMW řady 7.



Tato technologie tedy poslouží především při zajíždění do stísněných prostor.

BMW řady 7 ale řidiči pomůže s parkováním i v situaci, kdy sedí za volantem. Parkovací asistent totiž zvládne vykonat všechny úkony související se zajetím do (i vyjetím z) parkovacího místa – ovládá řízení, volí směr jízdy a také reguluje plyn a brzdy. Novinkou je i aktivní systém upozorňující na překážky za vozem.

BMW se zaměřilo také na multimediální systém iDrive, který se ovládá pomocí dotykového displeje: přibyly prý funkce i intuitivnější obsluha. Zajímavou novinkou je ovládání pomocí gest. To využívá 3D senzor poblíž zpětného zrcátka, který umožňuje obsluhu palubního systému pomocí předdefinovaných pohybů ruky. Takže třeba pro zvednutí telefonu postačí například mávnout rukou.

BMW řady 7.


Kabina pak samozřejmě nabídne dostatek prostoru a maximální luxus. Zadní sedadla mohou mohou být vybavena masážní funkcí, BMW také zmiňuje program Vitality, což je jakýsi režim uvolnění těla, a nechybí ani ambientní osvětlení či odnímatelný dotykový tablet.

Na výběr bude několik motorizací. Vznětový třílitrový šestiválec poskytuje výkon 265 koní (195 kW) a 620 Nm točivého momentu. Z klidu na stovku s ním auto zrychlí za 6,1 sekundy (s pohonem všech kol za 5,8 sekundy) a kombinovaná spotřeba se má pohybovat mezi 4,5 až 5,2 litry na sto kilometrů.

Benzinový - rovněž třílitrový - šestiválec s označením 740i nabízí 326 koní (240 kW) a 450 Nm, akceleraci na 100 km/h zvládne za 5,5 vteřiny a spotřebuje 6,6 až 7 l/100 km.

Vrcholný osmiválec o objemu 4,4 litru je standardně vybaven pohonem všech kol a produkuje 450 koní (330 kW) a 650 N.m. To stačí ke zrychlení na stovku za 4,4 sekundy.

BMW řady 7.


V nabídce se však objeví také plug-in hybridní verze kombinující elektromotory a zážehový čtyřválec. Chlubí se celkovým výkonem 326 koní (240 kW) při normované spotřebě 2,1 litru na sto kilometrů. Na elektřinu zvládne vůz s plně nabitými bateriemi urazit až 40 kilometrů do rychlosti 120 km/h.

I pro hybrid, stejně jako pro ostatní motorizace, tedy kromě té naftové s pohonem zadních kol, bude k dispozici varianta Long s prodlouženým rozvorem, díky němuž na zadních sedadlech přibude 9 centimetrů pro kolena.

BMW zmiňuje také vylepšenou osmistupňovou automatickou převodovku, která prý umí přizpůsobit charakteristiku řazení aktuálním datům navigačního systému. Takže například pozná, že se blíží stoupání a dokáže lépe vybrat vhodnou rychlost pro co nejefektivnější jízdu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů