Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW představilo model M550d xDrive. Má šestiválcový diesel se čtyřmi turby

Naše téma
Jan Zajíc | 26.04.2017
dalších 8 fotek
BMW M550d xDrive. | foto: BMW
Dieselový motor bez turbodmychadla, to už tady dlouho nebylo. Jedno turbo je současným standardem, dvě jsou vcelku běžná, tři už skoro na pováženou, ale čtyři? Čtyři turba jsou cesta, kterou se vydává zatím jen BMW.
Při příležitosti uvedení nové generace řady 5, ukázalo BMW rovnou i verzi M550i xDrive, disponující benzínovým osmiválcem. Na té nebylo nic až tak netradičního.

Nově představené dieselové M550d xDrive má ale řadový šestiválec o objemu tři litry, který je dopován rovnou čtyřmi turbodmychadly.

Čtěte také: Nové BMW řady 5 dorazilo na český trh. Co nabízí?

Se silou 400 koní (294 kW) a obrovským točivým momentem 760 Nm, jedná se o vůbec nejvýkonnější naftový šestiválec světa. Není to ale poprvé, co se tento motor pod kapotou auta s modrou vrtulí objevil. Již nějakou chvíli jezdí tento obdivuhodný agregát i v sedmičkové řadě, konkrétně v modelu 750d xDrive.

Lze si docela dobře představit, jak impozantní sílu motor vyvíjí. Plná hodnota točivého momentu je k dispozici od 2000 otáček, ovšem díky sekvenčnímu přeplňování čtyřmi turbínami má řidič k dispozici už v 1000 otáček celých 450 Nm.

Z nuly na sto za 4,4 sekundy
Veškerý výkon je přenášen na všechna kola skrze osmistupňovou automatickou převodovku.

V karosářské variantě sedan zrychlí M550d z nuly na sto za 4,4 sekundy, drobně těžšímu kombíku trvá totéž o 2 desetinky déle. Obě verze mají potom elektronický omezovač rychlosti nastavený na obligátních 250 km/h.

V porovnání s předchozí generací M550d, která měla „jen" tři turba, jedná se o zlepšení o 3 desetiny sekundy ve zrychlení z nuly na sto.

Čtěte také: Ostrá BMW z divize M končí s manuálními i dvouspojkovými převodovkami

Aby se verze M Performance odlišila od klasických motorizací, dostane M550d, stejně jako její benzínový protějšek, snížený podvozek M Sport, exkluzivní devatenáctipalcová kola, výkonnější brzdy, aerodynamický kit a zatáčení zadní nápravy. Ještě je potřeba zmínit spotřebu, která podle normovaného měřícího cyklu činí 5,9 litru na sto kilometrů v kombinovaném cyklu.

M550d xDrive přichází na evropský trh v červenci a nejprve jako sedan. Teprve ke konci roku se objeví ještě praktičtější kombi varianta.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů