Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW 3.0 CSL Hommage R: Pocta závodní legendě se ukázala v okruhové verzi

Naše téma
Redakce | 16.08.2015
dalších 21 fotek
BMW 3.0 CSL Hommage R. | foto: BMW
Na konci května automobilka BMW ukázala koncept BMW 3.0 CSL Hommage, který byl moderní poctou závodní legendě 70. let. Nyní mnichovský výrobce odhalil také jeho okruhovou verzi v závodních barvách.
Původní BMW 3.0 CSL bylo představeno v roce 1972 a vzniklo na základě kupé E9. Dostalo však řadu úprav, jak už naznačuje i zkratka v jeho jméně. Ta totiž znamená "Coupé Sport Leichtbau", tedy "kupé, sport, nízká hmotnost".

BMW 3.0 CSL nakonec bylo zásluhou hliníkové kapoty motoru, víka zavazadelníku a blatníků, oken z plexiskla a ořezané výbavy o 200 kilogramů lehčí než výchozí BMW 3.0 CS.

V květnu Němci představili moderní interpretaci této legendy, žlutě lakovaná studie dostala jméno BMW 3.0 CSL Hommage.

Více informací o BMW 3.0 CSL Hommage najdete zde.

BMW 3.0 CSL Hommage R.


Nyní BMW ukazuje okruhovou verzi, která do názvu dostala ještě písmenko R. Automobilka vůz postavila k příležitosti 40. výročí značky BMW v Severní Americe.

Kromě barevného provedení se od květnového konceptu odlišuje například pozměněnou maskou chladiče nebo 21palcovými zlatými koly. Mimochodem, číslo 25 odkazuje na mimořádně úspěšnou sezonu 1975, ve které tovární BMW 3.0 CSL získala rekordních 25 vítězství.

Jinak se ale BMW zaměřilo spíš na interiér. Karbonová sedadla jsou součástí monokoku z uhlíkových vláken, nechybí bezpečnostní klec (opět z uhlíkových kompozitů), hasicí systém či ovladač pro nouzové vypínání motoru.

BMW 3.0 CSL Hommage R.


Hezkým detailem je použití dřeva na palubní desce. Jde o odkaz na centrální prvek originálního BMW 3.0 CSL, kde i závodní verze byla vybavena výrazným dřevěným obložením celého interiéru. Dřevem přitom prosvětlují doplňkové informace. Na liště přístrojové desky je dále zobrazen okruh Laguna Seca i s brzdnými body - tento detail připomíná vítězství BMW 3.0 CSL z roku 1975.

Asi nejzajímavější novinka ale úplně nesouvisí s autem. Jde totiž o koncept zobrazování nejdůležitějších informací. Vzhledem k tomu, že nejblíže jezdci je jeho helma, přejímá její hledí funkci displeje a do zorného pole řidiče promítá důležité informace, jako je aktuální rychlost, zařazený rychlostní stupeň a otáčky motoru.

BMW 3.0 CSL Hommage R.



Řidiči radí i kombinéza. Má-li šofér obě ruce na volantu, podsvícené lemování rukávů kombinézy zobrazuje některé informace – například nejvhodnější okamžik pro přeřazení.

Pod kapotou se zřejmě ukrývá řadový šestiválec s elektromotorem, automobilka však o pohonném ústrojí této moderní pocty legendě dosud nic bližšího neprozradila.

Není jasná ani další budoucnost studie. S velkou pravděpodobností však žádná nebude a BMW 3.0 CSL Hommage - včetně okruhové verze R - zůstane pouze v podobě designové studie.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů