Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW 125d: Jednička mezi jedničkami

Naše téma
Redakce | 15.10.2012
BMW 125d | foto: BMW
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Vrcholná naftová motorizace „jedničkové" řady BMW vypadá z pohledu nadšeného řidiče hodně slibně. Dvoulitrový čtyřválec nabízí výkon 218 koní a 450 N.m točivého momentu. A s M-paketem taky skvěle vypadá.
Myslím, že tohle musí uznat i ti, kterým se jinak „jednička" nelíbí – a je jedno, jestli se bavím o první či současné druhé generaci. Aktuální vůz totiž na svého předchůdce výrazně navazuje. Stále tak trochu připomíná žraloka, má působivou siluetu s mimořádně dlouhou přídí, a naopak krátkou zádí. Pro někoho zajímavé, pro jiné poněkud nevyvážené a tedy i nepohledné.

Jenže právě příplatkový M-paket autu tak sluší, že najednou vypadá mnohem sympatičtěji. Ale zároveň i rošťácky. Nejvýraznějším prvkem je jednoznačně dravě vyhlížející přední nárazník, k němuž ladí i zadní nárazník s „jakoby" difuzorem, pěkná osmnáctipalcová kola, skrz která září výrazné brzdové třmeny, i o 10 milimetrů snížený podvozek.

V objetí sedačky

Spokojené pomlaskávání (nebo pochechtávání, mnutí rukou – každý to máme jinak) bude pokračovat i po otevření dveří. Jak se na BMW sluší, interiér je kvalitně zpracovaný a i malého hatchbacku si v Mnichově dali záležet na použitých materiálech. Potěší také skvělá ergonomie ovládání a orientace „kokpitu" na řidiče. A i v interiéru narazíte na sportovní „M doplňky".

Sedadla jsou čalouněna kombinací černé alcantary a „drsnějšího" textilu a hlavně jsou fantasticky tvarovaná. U testovaného auta navíc byla možnost regulovat stupeň „objetí" bočnic, takže ani hodně hubené postavě by nehrozilo klouzání ze sedadla při divoké jízdě.

Cestující na předních sedadlech si užijí dostatek prostoru, nohám příliš nevadí ani středový tunel. I odkládacích ploch je uvnitř dost. Na zadních sedačkách už to tak slavné není, ale nejde ani o propadák. Prostě standard v dané třídě. To samé platí i pro zavazadelník.

Naftový dareba

Ale pojďme už k tomu nejzajímavějšímu. Dvěma turbodmychadly přeplňovaný vznětový čtyřválec slibuje výkony, kterých ještě docela dosahovaly třílitrové šestiválce – 218 koní a až 450 N.m točivého momentu. Z klidu na stovku díky tomu 125d zrychlí za pouhých 6,5 sekundy.

Svůj původ však motor nezapře. I když je hodně kultivovaný, čtyřválcovou konstrukci ani druh pohonu nezatají. Také mu chybí trocha rozpustilosti. Při běžné jízdě totiž nic nenasvědčuje tomu, že máte „pod nohama" sílu dvou set koní. I když důrazně přišlápnete plynový pedál (a chvilinku počkáte na natlakování turba), auto vystartuje odhodlaně, ale tak nějak „mimochodem". Cítíte, že je rychlé, ale chybí tomu větší show. To však není výtka, BMW 125d není primárně sportovním náčiním, ale spíše pohodlným hatchbackem, který vám v případě potřeby poskytne hromadu výkonu. A to se hodí, ne?

Charakteru vozu odpovídá i řazení. Šestistupňová převodovka má příjemné odstupňování a samotné řazení je typicky „bavorácké" – delší dráhy a trochu gumový, byť přesný chod. Podvozek lze nastavit ve třech různých módech, ale výrazný rozdíl jsem mezi nimi nenašel. Nevadí. V jakémkoli z vybraných režimů auto působí jistě, ale není ani přehnaně tuhý. A ve spojení s tradičním pohonem zadní nápravy – což jiné hatchbacky nemají – umí řidiči připravit dostatek potěchy. I když pro zábavu na kroutících se okreskách má BMW lepší motorizace. Provedení 125d mi přišlo poněkud těžší na předek. Lepší by mohlo být také sice strmé, ale nepříliš citlivé řízení.

A spotřeba? Ta je vážně úžasná. Při opravdu velké divočině kolem sedmi a půl litru, při klidné jízdě se dá dostat i na pět. Takže BMW 125d je rychlé, přiměřeně zábavné i úsporné. I když v žádné samostatné disciplíně vyloženě nevyniká, jako celek funguje skvěle. Proto podle mě patří na vrchol „jedničkové" nabídky. Jen škoda té ceny, začíná na 857 500 Kč, v případě testované varianty pak atakuje hranici 1,2 milionu. I když se bavíme o hodně povedeném autě, přijde mi to prostě moc.

+ výkonný a úsporný motor
+ kvalitní interiér, skvělá sedadla
+ povedený podvozek


- necitlivé řízení
- vysoká cena


BMW 125d:

motorvznětový čtyřválec
objem1 995 cm3
max. výkon160 kW (218 k)
max. točivý moment450 N.m
max. rychlost240 km/h
spotřeba4,9 l/100 km
cena test. modelu1 188 650 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů