Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Blíží se zima, zájem o čtyřkolky stoupá. Poradíme, jak vybrat ojeté SUV

Naše téma
Stanislav Švarc | 23.10.2013
Honda CR-V. | foto: Honda
Praha – V očekávání zimy a zhoršených podmínek na silnicích se určitě řada z vás zamýšlí, jestli by nestálo za to pořídit si auto s vyšším podvozkem a pohonem všech kol. Po vozech typu SUV je v posledních letech obecně větší zájem, což mimo jiné znamená, že se zlepšila i nabídka na trhu s ojetinami. A ty jsou navíc často za zajímavou cenu.
Tato slova potvrzuje i Jindřich Topol, regionální manažer výkupu největšího autobazaru v Česku AAA AUTO. „Vysoká poptávka po SUV je trendem posledních pěti let, a to jak na trhu nových, tak ojetých vozů. Navíc s příchodem podzimu zájem zákazníků každoročně narůstá zhruba o třicet procent," prozrazuje.

Deník.cz se zaměřil především na automobily v hodnotě do 350 tisíc korun, což je částka, za níž u nás jako novou koupíte v podstatě jen Dacii Duster. Ostatní SUV, která se cenou vejdou pod tuto hranici, mají hnanou pouze jednu nápravu.

Dacia Duster.


Není tedy divu, že Duster patří mezi nejvyhledávanější nové vozy této kategorie. Ale zájem je o ně i jako o ojetiny. „Ceny nejstarších tříletých exemplářů ve verzi s pohonem 4x4 v současné době začínají už na hranici 250 tisíc korun," říká Jindřich Topol.

I vzhledem k ceně nelze od terénní Dacie očekávat zázraky, Duster je konstrukčně docela jednoduché auto bez komplikovaných technických řešení a nadbytku elektroniky. „Z toho ale vyplývá předpoklad velmi solidní spolehlivosti. Jak známo, co v autě není, to se nemůže porouchat. Výtky lze mít zejména k pocitové kvalitě zpracování interiéru, což však pro cílovou skupinu zákazníků není důležité. Kdo hledá zánovní SUV s co nejlepším poměrem ceny a užitné hodnoty a s nízkými provozními i servisními náklady, pro toho je Duster vynikající volbou," dodává Topol.

Japonci s benzinovým motorem – sázka na jistotu
Ale co když někdo žádá více pohodlí a komfortu? I v takovém případě je z čeho vybírat. Mezi stálice patří například japonské modely Honda CR-V a Toyota RAV4, které zvlášť s benzinovými motory obstojí i z důležitého hlediska spolehlivosti. Řidiče vyžadující i terénní schopnosti by zase mělo uspokojit Suzuki Grand Vitara.

Toyota RAV4.


Trendem posledních let pak je zvýšený zájem o korejské vozy. Byť se stále můžeme setkat s názory, že neobstojí po stránce kvality a spolehlivosti. S tím však Jindřich Topol nesouhlasí. „Jistě, modely jako třeba Hyundai Santa Fe, Tuscon či Kia Sportage a Sorento zaujmou především vynikajícím poměrem ceny a užitné hodnoty. Ale potěší i dobrou spolehlivostí a v posledních letech se výrazně zlepšil také jejich design. Až na o něco horší zpracování interiéru jde o povedená auta," tvrdí.

A komu je i tohle málo, může samozřejmě sáhnout po SUV prémiové značky – bude se však muset spokojit se starším rokem výroby. Do ceny 350 tisíc najdeme mezi ojetinami například Mercedes-Benz ML, Volkswagen Touareg či Volvo XC90. „Osobně bych ale sáhl po BMW X5 první generace, které svou velikostí, úrovní zpracování a jízdními vlastnostmi představuje hodně muziky za relativně málo peněz. Zvlášť při zohlednění pořizovací ceny nového vozu. Navíc náhradní díly jsou dobře dostupné i v druhovýrobě a za běžnou údržbou už dnes díky rozšířenosti a relativní jednoduchosti tohoto modelu není třeba jezdit do drahého autorizovaného servisu," doporučuje Topol.

BMW X5.


Chtějte vidět podvozek
Pokud máte vybráno, je dalším krokem prohlídka konkrétního vozu. A na co si dát při koupi ojetého SUV pozor?

„Při prohlídce vozu s pohonem 4x4 není radno podcenit zejména vizuální kontrolu stavu podvozku, která může odhalit různá poškození způsobená neopatrnou jízdou po nezpevněných cestách či v terénu," radí Jindřich Topol z AAA AUTO.

Solidní prodejce jistě prohlídku na zvedáku v dílně bez výhrad umožní, stejně jako dostatečně dlouhou testovací jízdu. Při ní je nezbytné zaměřit se na bezchybnou funkčnost systému pohonu všech kol, a to například na rozbahněné cestě či na mokré trávě.

Díky současné silné poptávce po těchto ojetinách na českém trhu bylo mnoho čtyřkolek dovezeno ze zahraničí, a to mnohdy i neseriózními dovozci. „U těchto exemplářů hrozí vyšší riziko špatné koupě. Kromě technického stavu a kontrole stop po vážné havárii je u nich potřeba věnovat dostatek pozornosti prověření legálního původu a skutečného počtu najetých kilometrů," upozorňuje Topol.

Velké autobazary proto nyní nabízejí řadu nadstandardních záruk, které pomáhají minimalizovat riziko pozdějších problémů a investic do neočekávaných oprav.

Honda CR-V 2.0 2009 Uhlazený univerzál:

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů