Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Blíží se expanze Škody do USA? Kodiaq by tam byl hit, tvrdí šéf automobilky

Naše téma
Redakce | 01.08.2016
Škoda Kodiaq. | foto: Škoda Auto
O vstupu české automobilky Škoda na trh Spojených států amerických se v poslední době hovoří čím dál častěji a hlasitěji. Spekulace podporuje i samotná společnost, která si v USA zaregistrovala další jméno, tentokrát označení vRS. A do toho šéf firmy tvrdí, že je přesvědčen, že škodovka má pro Američany jeden obrovský hit: chystané velké SUV Kodiaq.
Že si Škoda u příslušného úřadu v USA (United States Patent and Trademark Office) zaregistrovala názvy Škoda Superb, Superb, Octavia a Yeti, se už v červnu. Od té doby ale přibylo také označení H-Tec, které zřejmě dostanou hybridní modely značky či vozy s palivovými články, a nově také vRS.

To Škoda používá na některých trzích, například ve Velké Británii, u sportovně laděných modelů (v současnosti jen u Octavie). V kontinentální Evropě i u nás se používá označení RS, přestože v logu také najdeme stylizované písmeno "V".

Zaregistrování jmen samozřejmě automaticky neznamená, že by se škodovka chystala prodávat svoje vozy v USA. Automobilka si tak může jen chránit své ochranné značky a zabránit jiným firmám - nejen výrobcům aut - v jejich používání.

Jenže v případě Škody vstup na trh ve Spojených státech amerických připouští i vedení firmy.

Rozhodne se příští rok
Nedávno například Škoda Auto poodhalila cíle Strategie 2025, která počítá s expanzí do dalších regionů. V současnosti automobilka funguje na 102 trzích, do roku 2025 by jich mělo být o asi 20 více. 

V rozhovoru s německým finančním deníkem Handelsblatt, ze kterého dnes citovala agentura DPA, předseda představenstva Škoda Auto Bernhard Maier prohlásil, že automobilka chce rozhodnout o zahájení prodeje ve Spojených státech v průběhu příštího roku.

"V průběhu nadcházejícího roku chceme mít otázku Severní Ameriky rozhodnutou," uvedl Maier v rozhovoru.

Maier kromě toho nedávno prozradil zájem o další tři trhy: Jižní Koreu, Singapur a Írán. "Amerika ale patří mezi trhy, na nichž dnes nepůsobíme, s největším potenciálem," řekl Maier britskému webu Autocar. 

Podle šéfa škodovky navíc automobilka už brzy bude mít vůz, který by se Američanům mohl líbit. "Pokud se rozhodneme vstoupit na severoamerický trh, budeme mít jen jednu šanci, abychom udělali dobrý dojem. Cítíme, že kdybychom v USA byli už nyní, Kodiaq by byl trefou do černého," zmiňuje Maier chystané velké SUV, které se začne prodávat začátkem příštího roku.

Více informací o nové Škodě Kodiaq najdete zde.

Právě nový Kodiaq by tak mohl stát v čele potenciální ofenzívy české automobilky v USA. Jestli se tak opravdu stane, nebude to ale samozřejmě hned, příprava několik let potrvá.

S čistým štítem
O tom, že mladoboleslavská firma vážně uvažuje o vstupu na severoamerický trh, s odvoláním na nejmenované zdroje na začátku května informoval také týdeník Euro. Podle něj by se škodovky mohly vyrábět v závodech, které vlastní mateřský Volkswagen.

Volkswagen přitom v současnosti v USA bojuje s výrazně pošramocenou pověstí, kterou způsobila aféra s naftovými motory. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že software instaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut.

A právě i ztráta důvěry ve výrobky se značkou VW by mohla být jednou z motivací, proč do USA vyslat jiného zástupce koncernu. Tedy automobilku Škoda.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů