Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bláznivý Ariel Atom 3.5R: Na stovku pod tři sekundy, na 160 km/h za šest

Naše téma
Redakce | 10.05.2014
další 4 fotky
Ariel Atom 3.5R. | foto: Ariel Motor Company
Crewkerne/Praha /FOTOGALERIE/ - Automobilka Ariel Motor Company představila svůj nejnovější počin. Model Atom 3.5R plně odpovídá renomé malého britského výrobce. Jde totiž o bláznivé, hodně rychlé a na řidičské zážitky orientované vozítko bez střechy i předního skla.
Novinka je vlastně ostřejší verzí už tak ostrého vozu Atom 3.5. Stejně jako "obyčejné" provedení sází na dvoulitrový čtyřválec i-VTEC z Hondy Civic Type R. Tomu pomáhá kompresor a v Atomu 3.5R produkuje 350 koní (o 40 víc než u Atomu 3.5) a 330 N.m točivého momentu. Přes závodní sekvenční převodovku, která umí přeřadit za 40 milisekund a za sekundu prý dokáže podřadit až o pět rychlostních stupňů, vše putuje na zadní kola.

Ariel Atom 3.5R.


Když si uvědomíte, že dvoumístné auto váží jen 550 kilogramů, je jasné, že Atom 3.5R musí být rychlý.

Ano, je. Zrychlení z klidu na 60 mil za hodin (96 km/h) zabere jen 2,6 sekundy. Z nuly na 160 km/h pak vůz akceleruje za pouhých šest vteřin. Maximální rychlost je omezena na 250 km/h.

Ariel Atom 3.5R.


Orientaci na výkon podtrhují i další úpravy. Atom 3.5R například standardně nabízí tlumiče Öhlins, které lze doplnit o pružiny podle přání majitele. Za příplatek je k dispozici také diferenciál se stavitelnou svorností či různé druhy kol, aerodynamických doplňků či brzd.

Základní cena ve Velké Británii startuje na 54 tisících liber (zhruba 1,8 milionu korun). První auta k zákazníkům dorazí na konci letošního roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů