Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bílá barva vládne světu automobilů nepřetržitě už deset let!

Naše téma
Radek Pecák | 18.12.2020
Více než čtyři pětiny aut vyrobených na světě jsou lakovány jen čtyřmi barvami | foto: Škoda-Auto
Specialisté v automobilkách každý rok vymyslí řadu nových odstínů barev. Zákazníky to ale v drtivé většině nechává chladnými. Čtyři pětiny ze všech aut, které na světě během jednoho roku vyrobí, mají totiž na své karosérii jednu ze čtyř nejoblíbenějších barev laku.
I když má většina lidí v oblasti barev jiné preference, při koupi auta obvykle volí fádně. Ze zprávy lobal Automotive Color Popularity Report společnosti Axalta totiž vyplývá, že 38 procent letos vyrobených nových osobních vozů vyjelo z lakoven automobilek v bílé barvě.

Axalta přitom má skutečně objektivní informace. Jde totiž o jednoho z největších světových dodavatelů tekutých a práškových barev. Již 68. ročník této zprávy vychází ze statistik o prodejích automobilových barev v zemích, kde nová auta vznikají.

Bílá barva je nejžádanější již desátým rokem. Další už za ní mají velký odstup. Konkrétně například černých se vyrobí přesně poloviční množství v porovnání s bílými (19 procent). Nejčastěji jsou takto lakované velké limuzíny a SUV. Třetí barvou v pořadí zákaznické obliby je šedivá a čtvrtou stříbrná. Dohromady mají tyto odstíny podíl na celkovém spektru barev plných 81 procent.

Pastelové barvy jsou využívány spíše okrajově. Využívají je zejména producenti těch nejmenších vozů a nalézt je samozřejmě můžeme rovněž na karosériích sportovních modelů.

V případě rodinných aut se velká část kupujících pestrým barvám vyhýbá i s myšlenkou na následný prodej ojetiny. Je jim totiž jasné, že bílé nebo šedivé auto se prodá snáze, než například oranžové.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů