Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Berlingo, Rifter nebo Combo: Která rodinná dodávka je nejlepší koupě?

Naše téma
Jan Markovič | 25.09.2018
dalších 75 fotek
Trojice osobních dodávek PSA | foto: PSA
Mají stejná šasi, používají stejné motory, přesto se prodávají za jinou cenu i s jinou výbavou. Trojice rodinných vozů Citroën Berlingo, Peugeot Rifter a Opel Combo právě vstoupila na český trh a my jsme se prohrabali ceníky, abychom zjistili, co nabízejí.
Berlingo, Rifter i Combo jsou nástupci oblíbené kategorie kompaktních MPV, které svůj život začaly jako dodávky, ale výrobce napadlo, že by mohli postavit i verzi pro rodiny. Berlingo a Partner byly dlouhou dobu dvojčaty, v nové generaci Partnera nahrazuje jméno Rifter a protože Opel už přes rok patří pod křídla koncernu PSA, z dvojčat se stala trojčata. Každé trošku s jiným charakterem, což napovídá odlišný design. 

Základ je ovšem společný a to znamená, že se všechny tři vozy nabízí v jak v krátkém, tak dlouhém provedení, přičemž krátké měří 4403 mm, dlouhé pak 4753 mm. U všech modelů je pak k dispozici sezení buď pro pět nebo sedm cestujících. Nabídka motorů je také téměř totožná. Základem je benzinový tříválec o objemu 1,2 litru a výkonu 110 koní, diesely zastupuje jedna-pětka s výkony 75, 100 a 130 koní. Výjimkou je Opel, který u Comba nabízí ještě silnější zážehový motor, jde o 1.2 Turbo (130 koní). 

Pouhým pohledem do ceníku se zdá být Opel Combo nejlevnější. Začíná totiž na částce 429 900 korun, Citroën Berlingo vyjde na 450 tisíc korun a Peugeot Rifter na 475 tisíc. Všichni dovozci ale shodně sází na neustálou nabídku akčních cen a nejrůznějších bonusů. Opel aktuálně nabízí základní verzi se slevou 90 tisíc korun, vyjde tedy na 339 900 Kč. Citroën zlevní 70 100 korun, a pokud mu odprodáte své staré auto, pak přihodí ještě 20 tisíc navrch. Berlingo tak začíná na 359 900 korunách. Peugeot sleví 65 tisíc korun a taktéž přidá 20 tisíc za výkup. Základní cena Rifteru je tedy 390 tisíc.

Citroën Berlingo.


HRA S VÝBAVOU

Všechny tři automobilky nabízejí trojici výbav. U Opelu se verze jmenují Selection, Enjoy a Innovation. Citroën má Live, Feel a Shine, ale jako bonus prodává Berlingo ještě ve vyšperkované verzi XTR Pack, která by měla lákat aktivní lidi, nadšence pro outdoor. Rifter zase pořídíte ve verzích Active, Allure a GT Line, z nichž poslední se inspirovala u luxusních výbav Peugeotů. 

Nízká cena Opelu je ale vykoupená horší základní výbavou Selection. Sice obsahuje komfortní prvky jako je tempomat, asistent pro rozjezd do kopce nebo třeba audiosystém, ale zcela v ní chybí klimatizace. Ta je k dostání buď od střední výbavy Enjoy, nebo si ji je možné samostatně dokoupit za 25 tisíc korun. V takovém případě je už Combo v akci o něco dražší než Berlingo, ale stále levnější než Rifter.

Berlingo i Rifter mají klimatizaci v základu, taktéž tempomat. Poud byste chtěli automatickou klimatizaci, připlácí se za ní u Opelu 35 tisíc korun v základu, nebo 10 tisíc ve dvou vyšších výbavách. U Berlinga je součástí výbavy Shine, nebo se za ni připlácí osm tisíc korun ve střední výbavě. Rifter chce v základu 19 tisíc navíc, osm tisíc ve střední výbavě, ve verzi GT Line je součástí balení.

Vysoká stavba slibuje velký vnitřní prostor


U sourozenců jsme ještě prozkoumali praktickou výbavu. Odnímatelné tažné zařízení vyjde u Opelu na 14 tisíc korun, demontovatelné pomocí nářadí pak na 11 tisíc. U Citroënu a Peugeotu je to shodně 20 a 16 tisíc korun. Navigaci s osmipalcovým displejem dostanete u Němce za 25 tisíc korun, u Citroënu za 13 nebo 17 tisíc podle verze, u Peugeotu za 26 tisíc korun. Francouzi nabízí hliníkové disky velikostí 16 a 17 palců, Opel jedině sedmnáctky.

JAKÝ VYBRAT?

Za pozornost ještě stojí zmiňovaná speciální verze Citroënu Berlingo označená jako XTR Pack. Není dostupná pro základní diesel 1.5 Blue HDI a s motorem 1.2 PureTech 110 se prodává od 517 tisíc korun, v aktuální akci stojí 409 900 korun. V ceně dostanete 17“ disky, multifunkční kožený volant, automatické stěrače, bederní opěrku, speciální čalounění a loga XTR, elektrická okna vpředu i vzadu i LED pro denní svícení. Za navigaci, head-up displej nebo třeba systém bezklíčového odemykání a startování je potřeba připlatit. Jde ale většinou o tisícové částky. 

Peugeot Rifter vstupuje na český trh


Jaký z trojice vozů tedy vybrat? Pokud hledáte auto za co nejnižší cenu, je dobrou volbou Opel Combo. Citroën Berlingo se hodí pro ty kterým se líbí nápadný design aktuálních Citroënů. Cenově nejnáročnější Peugeot Rifter vše kompenzuje dobrou výbavou i unikátním designem kabiny s malým volantem a displejem i-Cockpit nahrazujícím klasické ručičkové ukazatele. Ve verzi GT Line je ideálem pro ty, kteří se nechtějí vzdát komfortu ani v kategorii malých rodinných aut.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů