Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Cena Naturalu 95 přesáhla 38 korun. Benzin i nafta jsou nejdražší v historii

Naše téma
Vilém Janouš | 23.08.2012
Ilustrační foto. | foto: archiv VLP
Praha – Ceny pohonných hmot v Česku se vyšplhaly na nové rekordy, vzhůru je podle analytiků táhne drahá ropa. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 ve středu vůbec poprvé přesáhla 38 korun za litr. Za uplynulý týden stoupla o 64 haléřů na 38,04 Kč. Nafta podražila o 42 haléřů na rekordních 37,04 Kč. Vyplývá to ze dnes zveřejněných údajů společnosti CCS. Na některých čerpacích stanicích se ceny benzinu dostaly nad 40 Kč za litr.
„Hlavním faktorem je růst cen ropy na světových trzích. Ještě před dvěma měsíci stála ropa Brent 90 dolarů za barel, dnes už je to 116 dolarů. Cena roste kvůli nejisté situaci na Blízkém východě, ale tím hlavním důvodem zdražování je spekulativní poptávka po ropě," vysvětlil příčiny analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Dražší byla i nafta
Jen za uplynulý týden v Česku benzin Natural 95 podražil podle společnosti CCS o 64 haléřů, když jej bylo možné v průměru pořídit za 38,04 koruny za litr. Dražší byla i nafta. Sice její cena rostla mírněji než v případě benzinu, přesto zdražení o 42 haléřů určitě řidiče nepotěšilo. V průměru bylo možné naftu pořídit za 37,04 koruny za litr.

Nejdražší pohonné hmoty nabízely benzinové pumpy v Praze. Cena Naturalu v hlavním městě vystoupala na ?38,79 koruny a litr nafty stál 37,95 koruny. Naopak nejlevněji řidiči natankovali v Ústeckém kraji, když benzin pořídili za 37,41 a naftu pak za 36,38 koruny za litr.

Ceny benzinu rostou v celé Evropě. Levnější než u českých pump je ovšem v Polsku, kde za něj řidiči dají v průměru 34,21 koruny, nebo také v Rakousku, kde ve čtvrtek stál průměrně 36,60 koruny. Naopak se nevyplatí tankovat v Německu, protože u místních čerpacích stanic bylo podle včerejších údajů možné benzin pořídit za 43,75 koruny za litr.

Na rostoucí ceny už reagovala francouzská vláda. Její premiér Jean-Marc Ayrault ve středu podle ČTK uvedl, že kabinet sníží daň z benzinu, aby zmírnil dopady drahých pohonných hmot na domácnosti. Upozornil však, že snížení bude malé a dočasné.

Daň nesnížíme
Ani s takovým řešením však české domácnosti počítat nemohou. Ministerstvo financí totiž o snížení spotřební daně z benzinu neuvažuje. „Nemyslíme si, že by snížení spotřební daně mělo kýžený účinek," řekl včera mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Podle Miroslava Nováka by snížení daně sice potěšilo řidiče a zřejmě by se k českým stojanům vrátili i dopravci, kteří spíše tankují v zahraničí, ale státní pokladně by to nejspíš příliš nepomohlo. „Abychom se vyrovnali cenám v Polsku, museli bychom spotřební daň snížit asi o tři koruny. Jenomže to by nedokázalo vykompenzovat nižší výběr daně," upřesnil.

Pohonné hmoty budou podle analytika zřejmě růst i v příštích týdnech, i když ne takovým tempem jako v uplynulých týdnech.  Vliv na ceny budou mít i zářijová zasedání  centrálních bank ve Spojených státech a v Evropě nebo rozhodování spolkového ústavního soudu o německé účasti v takzvaném eurovalu.

Palivo - ceny.


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů