Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bentley má první auto s dieselem. A hned jde o nejrychlejší naftové SUV světa

Naše téma
Redakce | 24.09.2016
dalších 9 fotek
Bentley Bentayga. | foto: Bentley
Automobilka Bentley představila svůj první vůz s naftovým motorem. Podle očekávání se diesel dostal pod kapotu stroje, který má v 97leté historii firmy zásadní roli. Najdeme ho v prvním SUV značky, modelu Bentayga. A nafťák je to vážně zajímavý.
Bentley se pochopitelně jakožto výrobce exkluzivních a drahých aut nemůže spokojit s ledajakým turbodieselem, zapátralo proto v nabídce mateřského koncernu Volkswagen a sáhlo rovnou po tom nejlepším, co je k dispozici.

Vybralo tedy čtyřlitrový osmiválec, jehož přeplňování zajišťuje unikátní kombinace dvou výfukových turbodmychadel a elektricky poháněného kompresoru, který už známe z Audi SQ7.

Motor s nejvyšším výkonem 435 koní (320 kW) a maximálním točivým momentem 900 Nm přitom umožňuje SUV od Bentley zrychlení z klidu na 100 km/h za pouhých 4,8 sekundy. Tyto hodnoty jsou stejné jako u Audi SQ7, Bentayga však dostala jinak nastavený omezovač rychlosti.

Zatímco Audi může jet maximálně 250 km/h, Bentley umí 270 km/h, což mu stačí k titulu nejrychlejšího naftového SUV planety.

Bentley Bentayga.


Kombinovaná spotřeba paliva pak - tedy alespoň ta normovaná na papíře - činí 7,3 l/100 km.

Motor je stejně jako u SQ7 spojen s osmistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol. Ve srovnání s Bentaygou s benzinovým dvanáctiválcem pak má diesel prý jinak naladěný podvozek.

A také bude levnější, o téměř milion korun. Přesto samozřejmě nelze čekat cenově dostupné SUV: ve Velké Británii stojí Bentayga Diesel nejméně 135 800 liber, tedy asi 4,3 milionu korun.

Pro zajímavost, zmiňované Audi SQ7 se u nás prodává za 2 516 900 Kč.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů