Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bentley Continental GT Supersports je nejrychlejší čtyřmístné auto světa

Naše téma
Dominik Valášek | 06.01.2017
další 4 fotky
Bentley Continental GT Supersports. | foto: Bentley
Čtrnáct let starý Continental GT má před sebou poslední rok života, než bude nahrazen novým nástupcem. To ovšem neznamená, že nedostane ještě jednu, vrcholnou verzi. Ta se chlubí hned několika nej.
Continental GT Supersports lze považovat za jakousi labutí píseň současné podoby velkého kupé. Vůz, který v sobě spojuje to nejlepší ze všech dosavadních Continentalů GT.

I proto jde zároveň o nejvýkonnější a nejrychleji akcelerující produkčním Bentley v historii. Kromě toho jde, mimochodem, o nejrychlejší čtyřmístný vůz na světě.

Aby o sobě mohl Supersports hrdě prohlásit všechna tato tvrzení, bylo zapotřebí několika úprav. Šestilitrový dvanáctiválec pod kapotou dostal větší turbodmychadla, která navýšila plnící tlak a tedy i výkon na 710 koní (522 kW).

Točivý moment činí 1017 Nm, což stačí k tomu, aby 2280 kilogramů vážící (i po dietě v podobě nasazení odlehčených materiálů) Continental, vystřelil z nuly na sto za 3,5 sekundy.

Ještě těžší verzi kabriolet, která váží 2455 kilogramů, trvá ten samý sprint 3,9 sekundy. Maximálka pro kupé činí 336 km/h, pro kabriolet 330 km/h.

Síla z motoru je přenášena skrze automatickou, osmistupňovou převodovku na systém pohonu všech kol, preferující zadní nápravu.

Model Supersports dostal také vektorování točivého momentu, které v zatáčkách přibržďuje jednotlivá kola, aby se dosáhlo lepších jízdních vlastností. Poladěn byl i systém kontroly trakce, který je méně náruživý a nechá obrovské kupé chvíli klouzat předtím, než zasáhne.

Zevnějšek auta hostí nový přední a zadní nárazník s karbonovými detaily, velké přítlačné křídlo a nástavce prahů. Jednadvacetipalcová kola jsou ve specifickém designu přímo pro Supersports, obouvají pneumatiky šíře 275 mm a ukrývají se pod nimi karbon-keramické brzdy. Kotouče mají velikost 420 mm vpředu a 356 mm vzadu.

Uvnitř je interiér oděný do tří barev, jehož části jsou prošívány kosočtvercovým vzorem. Volant a volič převodovky jsou taktéž specifické pro Supersports a pošité Alcantarou.

Otázkou zůstává v tuto chvíli cena. Bentley ji hodlá světu prozradit až při uvedení Continental GT Supersports na trh. Jedno je ale jisté už teď – poslední a nejvýkonnější Continental GT rozhodně nebude levný.

Čtěte také: Faraday Future FF 91: Nový elektromobil slibuje úchvatné vlastnosti
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů