Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bajaj Qute je nejlevnější auto na světě. Stačí na něj méně než 50 tisíc korun

Naše téma
Redakce | 10.10.2016
dalších 6 fotek
Bajaj Qute. | foto: Bajaj
Indická společnost Bajaj, známá hlavně výrobou motocyklů, se rozhodla vstoupit také do oblasti výroby osobních aut. Její novinka Qute přitom zaujme hlavně cenou - maličké vozítko je totiž aktuálně nejlevnějším autem planety.
Už na první pohled je jasné proč. Pouhých 2752 milimetrů dlouhé, 1312 mm široké a 1652 mm vysoké auto stojí například na úzkých 12palcových kolech a dostalo v základu nelakované nárazníky.

Zvláštní je i pohled dovnitř, interiér je velice jednoduchý a po stránce použitých materiálů velice jednolitý, všude je obyčejný plast. Netradičně vypadají také sedadla, která připomínají polstrované židle - nemají totiž ani hlavové opěrky.

Výrobce však slibuje, že se dovnitř vozítka s rozvorem 1925 milimetrů vejdou čtyři cestující a s nimi také docela dost věcí. Qute se chlubí třemi úložnými prostory, které dohromady dají 199 litrů objemu.

Bajaj Qute.


O pohon se stará vzadu umístěný jednoválec o objemu 210 kubických centimetrů, který dává výkon 13 koní. Motor je spojen s pětistupňovou sekvenční převodovkou.

Rychlost a dravost tedy samozřejmě čekat nelze, na druhou stranu stroj váží jen 399 kilogramů. I proto se dokáže rozjet na 70 km/h. Lákavě vypadá spotřeba - Qute si má v kombinovaném cyklu vystačit v průměru s 2,8 litry paliva na sto kilometrů. Bajaj mimochodem chystá také verze spalující LPG a CNG. Sympatický je také schopnost otočit se na 3,5 metrech.

Technika je pochopitelně jednoduchá, auto má například jen bubnové brzdy. A také bezpečnost není jeho silnou stránkou. V evropských testech EuroNCAP Qute získal jedinou hvězdu.

Na domácím indickém trhu Bajaj Qute stojí 132 tisíc rupií, tedy v přepočtu asi 48 tisíc korun. Kromě Indie však auto bude dostupné v dalších 14 zemích, například v Turecku či Rusku. Prodej ve státech Evropské unie lze spíše vyloučit.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů