Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Otázky při testech autoškol se budou rozšiřovat. Bude jich nejméně 1500

Naše téma
Miroslav Elsnic | 15.03.2024
Autoškola, cvičné jízdy, ilustrační foto. | foto: Deník/Štěpánka Saadouni
Minimálně 1500 otázek bude v zásobníku při závěrečných zkouškách v autoškole. Prvních zhruba sto otázek přibylo v polovině března. Žáci autoškol skládající závěrečnou zkoušku ještě v prvním březnovém týdnu měli tedy menší výhodu, v zásobníku měli méně otázek, něco málo přes tisíc. 
Nové úlohy se zaměřují především na novinky a změny na silnicích, které začaly platit od ledna. Takovou novinkou je třeba graficky upravená značku Bezpečný odstup. I její poznání a význam je zdůrazňován v závěrečných testech.

„Tematicky se otázky zaměřují na rizikové situace, ale i bezpečnou vzdálenost mezi vozidly nebo na jízdu v jízdních pruzích a připojování se. Ale také řízení od sedmnácti let pod dohledem zkušeného mentora," přiblížil Milan Janda z odboru agend řidičů ministerstva dopravy.

Mezi novými testovacími otázkami nejsou jen tradiční statické, ale i dynamické. Zkoušený při nich musí vnímat vše co se odehrává na silnici i v okolí. „Tyto otázky se věnují třeba rizikovému chování nebo průjezdům křižovatek. Funguje to velmi jednoduše. Nejprve je položena otázka, následuje video a poté mohou účastníci zkoušek zaškrtnout správnou odpověď z variant, které jim budou nabídnuty,“ vysvětlil místopředseda Asociace autoškol České republiky Jiří Novotný.

Otázek do zásobníku bude nadále přibývat, mělo by jich být minimálně 1500. Nové otázky se budou přidávat ve zhruba čtvrtletní frekvenci a v řádech nižších desítek. Stejně jako doposud. V budoucnu však mohou být závěrečné testy celkově těžší.

Ministerstvo dopravy zvažuje také navýšení počtu otázek přímo v testu. Zatímco v Česku se test skládá z pětadvaceti otázek, průměr Evropské unie činí podle asociace autoškol čtyřicet. Stejně tak by v testech mělo být mnohem více dynamických otázek.

Testovací otázky si zájemci mohou vyzkoušet na portálu www.noveotazky.cz. „Naším cílem rozhodně není slovíčkařit a absolventy u závěrečného testu nachytat. Chceme, aby se vzdělávali i řidiči, kteří již řidičské oprávnění vlastní. Toto je možnost. Všímáme si toho, jak vznikají diskuze u jednotlivých článků, kvízů,“ upozornil Janda z ministerstva.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů