Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Automobilový trh čeká podle studie zpomalení růstu

Naše téma
ČTK | 21.11.2012
Škoda Auto. Ilustrační foto. | foto: Deník
Praha - Český trh nových aut čeká kvůli ekonomické situaci zpomalení růstu. Nejvíce porostou třídy mini a malých vozů, které v růstu předstihnou nižší střední a střední třídu. Vyplývá to ze studie společnosti Roland Berger.
„Na mnoha klíčových trzích očekáváme zpomalení růstu v druhé polovině roku 2012 a první polovině 2013. Nezaměs­tnanost, klesající důvěra spotřebitelů a vysoká míra nejistoty mají negativní dopad na prodeje automobilů v Evropě," uvedl šéf pražské pobočky Roland Berger Roland Zsilinszky.

Prodej nových aut v Česku za deset měsíců stoupl o 3,3 procenta na 147.000 vozů. Jen v říjnu registrace vzrostly o 7,4 procenta. Pokles naopak zaznamenaly například Itálie a Španělsko.

Hlavní hráči na trhu, tedy VW Group včetně Škody, Hyundai Group a Renault-Nissan Group, oznámili agresivní globální růstové plány. Například Kia, která patří do skupiny Hyundai, se nově zaměřuje na firemní zákazníky s vozovým parkem o třech až sedmi vozech a v roce 2012 chce dosáhnout pětiprocentního růstu. Skupina Hyundai si jako cíl vytyčila výrazně snížit náskok Škody, která je hráčem číslo jedna na českém trhu.

Především zvyšující se nároky zákazníků, jejich citlivost na cenu a nejistota ohledně vývoje makroekonomické situace v posledních letech negativně ovlivnily situaci evropských automobilových dealerů. Zatímco v Německu klesl počet dealerů od roku 2006 o pět procent, v České republice se jejich počet o čtvrtinu zvýšil.

„Objem prodejů zákazníkům s velkými vozovými parky hraje nadále významnou roli v celkovém výkonu dealerské sítě. A silná pozice v tomto segmentu je jedním z důležitých faktorů, proč jsou Škoda a VW jasnými leadery na českém trhu. A to i přesto, že Hyundai, Peugeot a Kia v letech 2010 a 2011 vydaly na reklamu na jeden prodaný vůz třikrát více než Škoda," uvedl Zsilinszky.

Propadající se prodeje a zvyšující se tlak během několika posledních týdnů zhoršily obchodní vyhlídky dodavatelů do automobilového průmyslu. V nadcházejících měsících odborníci očekávají, že především cenový a konkurenční tlak dále poroste a marže opětovně klesne pod předkrizovou úroveň a bude se pohybovat mezi 4,5 a pěti procenty. Růst trhu je pomalý, své postavení na něm upevňují noví, cenově agresivní dodavatelé z Asie. Výrobci tak zvyšují tlak na cenu, aby ochránili své vlastní marže, a také dodavatelům výrazně komplikuje situaci důrazný tlak na lokalizaci výrobků.

Tuzemská výroba aut je podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka stále mírně nad loňským rokem, v příštích měsících by měl ale nastat obrat. „Celé první pololetí roku 2013 bude velmi složité a ještě ve třetím čtvrtletí se situace zřejmě nezlepší. V tuto chvíli si myslím, že světlo na konci tunelu by se mohlo objevit v posledních měsících příštího roku," uvedl pro server Aktuálně.cz. Češi podle něj nákup nových aut odkládají, nebo spíše pořídí levnější ojetinu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů