Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Deset pozoruhodných nových aut pro příští měsíce: ještě převažují ta spalovací

Naše téma
Radek Pecák | 21.08.2023
dalších 7 fotek
Toyoty Land Cruiser existují tři různé. Do Evropy přijde prostředně velká a nejnovější. Na snímku je zcela vpravo | foto: Se svolením Toyota
Následující měsíce přinesou doslova příval zbrusu nových modelů nebo dalších generací stávajících typů aut. Zároveň ale půjde tak trochu o loučení s érou spalovacích vozů.
Právě v těchto dnech se po dlouhé době opět připravuje v Mnichově automobilová výstava, která do určité míry připomíná klasické autosalony. Také zde se, stejně jako dříve třeba ve Frankfurtu nad Mohanem nebo v Ženevě, odtajňovaly důležité nové typy aut. Stejně tomu bude právě i v bavorské metropoli. My v našem přehledu už nyní přinášíme desítku již dříve oznámených modelů, které vstoupí na trh během následujících měsíců.

1-2) Škoda Scala a Škoda Kamiq
V obou případech se jedná o takzvané facelifty, tedy modernizace uprostřed životního cyklu toho kterého vozu. V duchu současné doby se designéři mladoboleslavské značky snažili upravit vzhled vozů tak, aby působily sportovněji. Dosáhli tohoto třeba volbou užších světlometů i agresivnějšími tvary nárazníků.

V interiéru se použily nové typy materiálů, přibylo těch ekologických. Budoucí vlastníky určitě potěší návrat k tradičnějšímu uživatelsky přívětivějšímu panelu na ovládání klimatizace.

Pohonné jednotky zůstanou tradiční, tedy spalovací. Diesely v nabídce nejsou, základem je zážehový litrový tříválec s výkonem 95 a na vrcholu naopak benzinový turbomotor 1,5 TFSI nabízející k využití až sto padesát koňských sil.

Škoda Scala, zdroj: se svolením Škody Auto


3) Hyundai Santa Fe
Skutečně pozoruhodný hranatý design nabídne příští generace velkého rodinného SUV Santa Fe. Tento vůz podle zatím kusých informací narostl do délky, což přinese i zvětšení zavazadlového prostoru na 725 litrů.

Bude v nabídce jak sedmimístná, tak i šestimístná verze se dvěma samostatnými křesly ve druhé řadě. Pohonnými jednotkami budou buď hybrid nebo plug-in hybrid.

4) Porsche 911 S/T
Fakticky se nejedná o nový typ vozu, ale pouze o speciální edicí, kterou automobilka z německého Stuttgartu připomíná šedesáté narozeniny svého nejslavnějšího modelu. Tento vůz pohání atmosféricky plněný čtyřlitrový šestiválec typu boxer. Produkuje 525 koní a je spojený se šestistupňovým manuálem. Výkon proudí na zadní kola a auto je notně odlehčené. I díky tomu je schopné zrychlit z nuly na sto za 3,7 sekundy. Vznikne jich jen 1963 kusů.

5) Toyota Land Cruiser
Tento vůz používají vojáci či dobrodruzi v těch nejnehostinnějších částech světa už desítky let. Nová generace tohoto vozu ve střední velikosti (v jiných částech světa se nabízí i pracovní J70 nebo velká luxusní J 300) nese označení J 250. Úplně malá ale určitě není. K hranici pěti metrů jí teď schází pouze osm centimetrů, Zbrusu nový je design, avšak jinak jde o klasický offroad s rámovým podvozkem a naftovým motorem.

6) Honda CR-V
O jízdních dojmech s tímto vozem budeme referovat na našich internetových stránkách už na přelomu září a října. Design exteriéru je jakousi evolucí předešlého modelu, uvnitř se konstruktéři Hondy také drželi osvědčené koncepce. Na délku auto měří skoro 470 centimetrů a pohon obstará buď hybridní nebo plug-in hybridní pohonná jednotka. V její spalovací částí je zabudován čtyřválcový benzinový dvoulitr.

Honda CR-V, zdroj: se svolením Hondy


7) Renault Arkana
Středně velký crossover francouzské značky je stále jedním z mála, který v kategorii vozů určených pro široké masy nabízí karosérie typu kupé-SUV. Začal se prodávat v Evropě v roce 2020 a nyní podstoupil modernizaci, při které se jeho vzhled „přiostřil“.

To ještě více platí o novém výbavovém stupni Esprit Alpine. Všechny verze tohoto vozu spalují benzín, k dispozici je také hybrid, s nímž prý jde ve městech až osmdesát procent jízdní doby strávit v elektrickém módu.

8) Volkswagen T-Cross
Toto středně velké rodinné SUV je v současnosti jedním z nejoblíbenějších modelů největší evropské automobilky. Designové úpravy během faceliftu jsou poměrně decentní a zahrnují například nová světla.

V interiéru pak je nový digitální přístrojový štít a samostatná obrazovka multimediálního systému s úhlopříčkou 9,2 palců. Pohonné jednotky tohoto Volkswagenu prošly úpravami ve smyslu snížení spotřeby. Nejsilnější z nich je agregát 1,5 TSI se sto padesáti koňmi.

9) Fiat 600 e
Italská značka zvolna rozšiřuje nabídku svých modelů. Nyní ukázala novinku s označením 600 e. Písmeno na zádi dává jednoznačně najevo, že se jedná o elektromobil, který má mít akční rádius na jedno nabití 400 kilometrů. Vůz je dlouhý 417 centimetrů a v zádi je zavazadelník s objemem 360 litrů. Elektromotor pohání přední kola a je schopen vyvinout sílu 154 koní.

10) Peugeot e-208
Oblíbený malý typ vozu francouzské značky se lvem ve znaku se také dočkal modernizace. Současně konstruktéři a designéři upravili jak spalovací, tak plně elektrickou verzi. Na přídi je nová maska chladiče, uvnitř pak také nebylo příliš třeba měnit stávající stav věcí. Novinkou je instalace desetipalcového středového dotykového displeje už do všech nabízených verzí. Nejlevnějším bude opět provedení s tříválcovou zážehovou dvanáctistovkou, nejdražší jsou plně elektrické varianty.
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů