Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Automobilky kvůli dieselgate už svolaly do servisů asi polovinu aut

Naše téma
ČTK | 22.12.2016
Volkswagen Golf. | foto: Volkswagen
Automobilky koncernu Volkswagen již v Česku svolaly do servisů kvůli úpravě problematických naftových motorů schopných obcházet emisní měření téměř polovinu ze 154 000 dotčených vozů. Z toho servisy již navštívila více než třetina pozvaných aut.
Škoda Auto již pozvala 40 procent z 96 000 aut vybavených motory EA189 plnícími normu Euro 5. U značek Audi, Volkswagen a Seat došly pozvánky 29 500 z celkem 58 060 majitelů.

Do servisů dosud mířily převážně vozy s motory 2.0 TDI, výrobce již ale má řešení i pro agregáty 1.2 a 1.6 TDI. Jejich majitele bude Centrum dopravních služeb ministerstva dopravy zvát v nejbližších dnech a týdnech. Řešení většinou spočívá v bezplatném přehrání softwaru v řídící jednotce motoru.

Účast je překvapivě vysoká
"Do této chvíle jde u Škody o modely Superb, Octavia a Yeti s dvoulitrovými motory TDI, přičemž například u modelu Superb s dvoulitrovým motorem 2.0 TDI (125 kW/170 k), tedy jedním z prvních uvolněných software, dosahuje podíl plnění více než 62 procent. Potvrzuje se tak náš původní předpoklad, že většina majitelů spojuje přehrání nové verze software, po dohodě se servisním partnerem, s plánovanou pravidelnou inspekcí či jiným servisním úkonem, jako je například přezutí sezónních pneumatik, výměna oleje a podobně," uvedl mluvčí zastoupení Škody Auto v České republice Vítězslav Pelc.

Dosavadní více než třetinová návštěvnost servisů je podle odborníků relativně vysoká účast. Například na výměnu smrtelně nebezpečných airbagů japonské firmy Takata přijelo v tuzemsku u jednotlivých značek 40 až 60 procent řidičů.

Skandál vypukl loni v září, když americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern VW, že jeho turbodieselové motory jsou schopné obcházet homologační emisní měření. Řídicí jednotka pozná, když se vůz podrobuje emisnímu testu a přejde na ekologický režim, při kterém vůz produkuje výrazně nižší množství škodlivin.

Vozy s problematickým motorem se už v Evropě neprodávají. Celkově jsou ale namontovány v 11 milionech aut koncernu VW po celém světě, z toho je asi 1,2 milionu škodovek.

ČTĚTE TAKÉ: Američané chtějí z průšvihu VW získat co nejvíc. Auta vrací očesaná o řadu dílů
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů