Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Automobilka Mitsubishi manipulovala s testy spotřeby po 25 let

Naše téma
Redakce / ČTK | 26.04.2016
Mitsubishi L200. | foto: Mitsubishi
Japonská automobilka Mitsubishi Motors přiznala, že manipulovala s testy spotřeby pohonných hmot po 25 let. Dodala, že zatím přesně neví, kolika modelů se tento skandál týká.
Výrobce se k vyšetření celé záležitosti rozhodl vytvořit zvláštní komisi.

Automobilka již minulý týden přiznala, že její zaměstnanci manipulovali u některých modelů s testy spotřeby paliva. Dnes uvedla, že nepřípustné metody testování spotřeby, které jsou v rozporu s japonskými předpisy, používala již od roku 1991. 

Prezident podniku Tecuró Aikawa prohlásil, že neví, proč se zaměstnanci rozhodli s testy manipulovat. Zvláštní komise složená z externích odborníků by měla o výsledcích svého vyšetřování informovat během tří měsíců.

Manipulace se podle jejího prvního prohlášení měly týkat čtyř modelů, tedy zhruba 625 000 vozů prodávaných v Japonsku. Později firma připustila, že skandál zřejmě zahrnuje také další modely. Možná i vozy určené pro trhy mimo domovinu.

Původní zpráva hovořila o manipulacích u automobilů Mitsubishi eK Wagon a eK Space a vozů Dayz a Dayz Roox, které Mitsubishi vyrábí pro automobilku Nissan Motor. Výroba a prodej těchto čtyř modelů již byly pozastaveny.

O skandál se již minulý týden začaly zajímat také úřady ve Spojených státech. Rostou obavy, že Mitsubishi bude kvůli skandálu čelit vysokým nákladům na odškodnění a pokuty.

Cena akcií společnosti Mitsubishi se dnes na tokijské burze snížila o dalších deset procent. Od vypuknutí skandálu tak tržní hodnota automobilky klesla již o polovinu, tedy o zhruba 3,9 miliardy dolarů (v přepočtu asi 93,6 miliardy Kč).
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů