Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Automobilce Jaguar Land Rover vzrostl zisk. A hledá místo na novou továrnu

Naše téma
ČTK | 27.05.2015
Land Rover Discovery Sport. | foto: Land Rover
Britské automobilce Jaguar Land Rover se daří. Výrobci luxusních osobních a terénních aut za poslední finanční rok vzrostl zisk a firma navíc hodlá pokračovat ve velkých investicích. Prý zvažuje i výstavbu nové továrny v jedné ze zemí střední Evropy, ve hře je i Česká republika.
Zisk společnosti Jaguar Land Rover za poslední finanční rok do konce března vzrostl o 4,5 procenta na 2,6 miliardy liber (zhruba 101 miliard Kč), výnosy firmy pak vzrostly o 13 procent na 21,9 miliardy liber.

"Vykazujeme pět let solidních finančních výsledků, což nám umožňuje investovat do naší dlouhodobé budoucnosti," uvedl šéf automobilky Ralf Speth. Za poslední rok podnik investoval do kapitálového vybavení i do výzkumu a vývoje 3,15 miliardy liber.

Ziskový příspěvek Jaguar Land Rover vynahradil ztráty indické mateřské firmy Tata Motors. Ta koupila obě britské značky v roce 2008 od amerického Fordu.

Polský ekonomický web Puls Biznesu minulý týden napsal, že Polsko a Česko jsou posledními dvěma státy, které zůstaly ve hře o sídlo nové továrny Jaguar Land Rover pro asi 6000 zaměstnanců. Slovenský rozhlas naproti tomu informoval, že nejmenovaná automobilka se zajímá vedle Polska právě o Slovensko.

A britský list Financial Times minulý pátek s odkazem na informované zdroje uvedl, že Jaguar uvažuje o lokalitě v Polsku a území v blízkosti maďarského města Györ, kde se koncentruje automobilová produkce v Maďarsku.

Polská vládní agentura pro zahraniční investice údajně nabídla firmě pozemek u dolnoslezského města Środa Ślonska, který splňuje firemní požadavky a jeho výhodou je napojení na právě budovanou silnici i blízkost západní polské hranici. V nové továrně, ať bude kdekoli, by se podle zprávy britského webu autocar.co.uk mohla vyrábět nová veze modelu Land Rover Defender.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů