Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Autobazary nemají zájem o certifikaci svých služeb

Naše téma
ČTK | 26.03.2014
Ilustrační fotografie. | foto: DENÍK/Jana Kopecká
Praha - Tuzemské autobazary se bojí certifikace kvality služeb. S nabídkou certifikátu pro prodejce ojetin loni přišla společnost TÜV Nord a ze 400 oslovených firem ji absolvovaly jen dvě.
Podle jednatele společnosti Jana Weinfurta nebyla důvodem nezájmu cena, která se pohybovala v řádu desítek tisíc korun. "Několik desítek autobazarů zájem projevilo, nicméně po sdělení detailních podmínek se většina z nich rozhodla certifikaci nepodstoupit," uvedl.

Certifikace prověřuje kvalitu autobazarů. "Je to jasné sdělení pro české zákazníky. Až na pár výjimek totiž nemají v České republice jistotu, že nakupují bez rizika," dodal Weinfurt.

V Česku se loni prodalo kolem 562 000 ojetin, z toho 260 000 přes autobazary. Podle údajů společnosti Cebia mělo zhruba 40 procent prodávaných vozů stočený tachometr, pětina pozměněný rok výroby a 17 procent padělané doklady.

Podle zástupců TÜV i Cebie chybí v tuzemsku pravidla, která by trh s ojetinami regulovala. Stáčení tachometrů není trestný čin, pro založení autobazaru neplatí žádná pravidla a bazary ani nemusí být pojištěné proti úpadku. V Česku v současnosti funguje asi 1200 autobazarů.

Ministerstvo dopravy chce letos propojit tuzemský registr vozidel s evropským systémem Euceris, který shromažďuje informace o vozidlech ze zemí EU. Podle ředitele Cebie Martina Pajera tak majitel dovezeného vozu sice získá údaje o jeho historii v zemi původů, ale až po koupi auta, tedy pozdě. Vedle toho ministerstvo připravilo novelu zákona o provozu vozidel, která mění podmínky pro měření emisí vozidel, fungování STK a pravděpodobně i evidenčních kontrol.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů