Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Preference zákazníků se nemění, ale nákup nových i ojetých vozu nyní odkládají

Naše téma
Jiří Humplík | 25.11.2022
Zdeněk Fořt, ředitel divize ojetých vozů skupiny Emil Frey v ČR. | foto: Emil Frey
/AUTODOTAZNÍK DENÍKU – EMIL FREY/ Ojeté automobily jsou téma, které nyní zajímá mnoho lidí. Jaký je trh a jaký bude jeho vývoj, jsme proto zjišťovali ve velkých českých firmách zabývajících se prodejem ojetin.
Tentokrát odpovídá Zdeněk Fořt, ředitel divize ojetých vozů skupiny Emil Frey v ČR.

Jak hodnotíte z pohledu vašeho byznysu letošní rok na trhu s ojetými vozy?


V první polovině roku byla poptávka po ojetých vozech velmi vysoká, a to zejména z důvodu nedostatečné výroby nových vozů. V druhé polovině došlo k výraznému ochlazení poptávky jako dopad současné ekonomické a politické situace.

Kdybyste měl definovat tři klíčové události pro vaši firmu, které vás v uplynulých třech letech ovlivnily, které by to byly?

Z hlediska globálního automobilového trhu pro nás byla klíčovou událostí čipová krize. Ta radikálně snížila nabídku nejdříve nových a následně i ojetých vozů. Dalším zásadním milníkem je nařízení Evropské unie nastavující limit průměrných emisí na 95 g/km a z toho vyplývající pokuty pro automobilky. Tento krok zásadním způsobem modifikoval složení naší nabídky ojetých vozů ve prospěch nízkoemisních vozů. A za třetí významnou událost bych označil založení internetového portálu autosphere.cz. Vznikl v roce 2020 a sjednotil na jediné místo veškeré nabídky našich referentských i dealerských vozů. Nyní je našim klíčovým prodejním nástrojem.

Mění se v současné situaci preference zákazníků? Jak?

Preference zákazníků se nemění, ale v současné době dochází v mnoha případech z důvodu navyšování životních nákladů k odložení rozhodnutí o nákupu nového či ojetého vozu.

Jak vidíte budoucnost prodeje ojetých vozů?

Prodej ojetých vozů se bude více a více přesouvat z malých autobazarů do značkových sítí (např. Peugeot Vyzkoušené vozy), které zákazníkům nabízejí prověřené a certifikované vozy se zárukou.

Které vozy se u vás v prodeji dostanou do TOP 5?

Stejně jako u nových vozů i u ojetých vozů začíná dominovat kategorie SUV. V našem případě jde o vozy Peugeot 3008, Peugeot 5008, Citroën C5 Aircross či Opel Grandland.

Vidíte budoucnost v on-line obchodu ojetých vozů?

Ano, na naší on-line platformě www.autosphere.cz nabízíme přes 3000 ročních, předváděcích a ojetých vozů autorizovaných dealerů značek Peugeot, Citroën, Opel, DS a Subaru. V současné době zákazníci stále preferují osobní prohlídku vozu spojenou s předváděcí jízdou, ale již pracujeme i na možnosti klasického on-line nákupu a dodání vozů až ke dveřím zákazníka.

TipCars.com


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů