Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Průchod mezi peklem a rájem. Ďáblův most prý stavěly nadpozemské bytosti

Naše téma
Andrea Jordánová | 22.04.2024
V okolní přírodě načerpáte klid a energii. | foto: Wikimedia Commons, Khrystyna Mogyliuk, CC BY-SA 4.0
/SERIÁL - AUTEM ZA POZNÁNÍM/ Nejkrásnější památka v německém Sasku leží jen 220 kilometrů od Prahy. Cesta k ikonickému kamennému mostu Rakotzbrücke neboli Ďáblovu mostu trvá přibližně tři hodiny. Klenot německé architektury se nachází nedaleko vesničky Kromlau. Jeho dokonalý obloukový tvar vytváří s jeho odrazem v hladině iluzi pravidelného kruhu. Proto se velmi často objevuje v hledáčku nejednoho fotografa.
Kamenný most z 19. století se nachází v parku Rakotzbrücke Kromlau. Jeho design byl inspirován stylem italské renesance. Jak uvádí web My Best Place stavba mostu trvala přes deset let. Také proto se začaly šířit fámy, že se stavbou pomáhal ďábel.

"Panovalo přesvědčení, že most byl branou k ďáblovi a měl mysticko-symbolický význam. Povídalo se o něm, že je to průchod mezi rájem a peklem, a tak vznikl název Ďáblův most,“ připomenul web My Best Place.

Nejrychlejší trasa vede z Prahy podle portálu Mapy.cz okolo Mladé Boleslavi, Liberec a Frýdlantu. Za hranicemi zbývá už jen padesát kilometrů a jste u vesničky Kromlau. Tato trasa měří 220 kilometrů a trvá 2.54 minut.

Cesta z Prahy k Ďáblovu mostu v Německu., zdroj: Mapy.cz


Portál Mapy.cz nabízí ještě jednu variantu, a sice okolo Ústí nad Labem a Drážďan. Tato cesta měří 276 kilometrů a podle webu trvá 2.55 minut. Nedaleko památky se nachází parkoviště. Cesta k Čertovu mostu odtud trvá procházkovým tempem asi pět minut.

Ďáblův most Rakotzbrücke je nádherný v každém ročním období:

Místo má své nezaměnitelné kouzlo v každém ročním období. Na jaře park rozkvétá a je plný zeleně a nové energie. V létě sice nával turistů vrcholí, ale zase je možné se projet po řece či si udělat v parku piknik. Podzim je na Rakotzbrücke malebným obdobím, protože měnící se listí vybarvuje okolní krajinu do zářivých odstínů červené, oranžové a žluté. V zimě zde zaručeně potkáte nejméně lidí, ale je dobré se před cestou ujistit, zda není kvůli počasí nějaká uzávěra.

A kdo vlastně nechal slavný most postavit?
V roce 1842 koupil panství Kromlau za 30 500 tolarů velkostatkář Friedrich Hermann Rötschke a park nechal upravit v anglickém stylu. V letech 1863 až 1882 pak byl postaven dnes slavný Rakotzův most.

„Most je dlouhý téměř 35 metrů. Je zhotoven z čedičových kamenů. Stavba mostu trvala řadu let a během této doby byly části mostu podepřeny dřevěnou konstrukcí. Když byl most dokončen a konstrukce mohla být odstraněna, došlo k nehodě, při které zemřel tesař Traugott Wolsch,“ uvádí například německý cestovatelský web Deutschland mal Anders.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů