Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mimozemšťané, tanky nebo sníh. Původ Křivého lesa v Polsku je velkou záhadou

Naše téma
Kateřina Rakúsová | 03.06.2024
Křivý les v Polsku mate vědce i veřejnost. | foto: Shutterstock
/AUTEM ZA POZNÁNÍM/ Procházíte se rádi po lese? Pokud ano, máme pro vás tip na skutečně unikání procházku. Chráněná přírodní památka a zároveň významná turistická atrakce. To je Křivý les nedaleko městečka Gryfino na severozápadě Polska. Zároveň se jedná o místo vyhledávané milovníky záhad. Nikdo totiž neví, proč desítky stromů rostou ohnuté do pravého úhlu. 
Stromy podivně ohnuté do úhlu imitujícího tvar písmene J a všechny shodně změřující na sever. Za takovou podívanou jezdí lidé i z velké dálky. Z Prahy trvá cesta autem zhruba pět hodin.

Křivý les v Polsku:

Portál Mapy.cz nabízí z metropole dvě cesty. První vede okolo Ústí nad Labem přes Drážďany a Berlín. Tato cesta měří zruba 500 kilometrů a řidič by ji měl zvládnou za zhruba pět hodin.

Cesta autem z Prahy ke Křivému lesu., zdroj: mapy.cz


Některé údaje uvádějí, že ohnutých stromů je v lese až 400. Podle manažera lesního okresu Gryfino jde však o osmdesát borovic, které byly vysazeny mezi lety 1930 až 1945. Hned u země se každá ohýbá o 90 stupňů, až se po jednom až tří metrech zase stočí zpět do vzpřímené polohy.

Stromy ohnuli mimozemšťané nebo lesníci
O původu ohnutých borovic se traduje několik příběhů a ve fantazii se meze nekladnou. Ohnuté borovice tak přisuzují sněhu nebo mimozemšťanům. Například web Penn Arts & Sciences na University of Pennsylvania uvádí, že podle jedné z teorií byly stromy v počátcích růstu zatížené sněhem. Druhá zase předpokládá, že tvar kmenů mohla pozměnit silná gravitace, která v oblasti panuje.

Prudké sněhové bouře, silný vítr, genetické mutace či dokonce příjezd mimozemšťanů. To jsou teorie, které zmiňuje portál Explorers Web. Jiné příběhy uvádí, že stromy pokřivily projíždějící tanky za druhé světové války. Někteří lidé tvrdí, že na mladé borovice působila speciální houba, která způsobila deformaci výhonků nejmladších stromů.

Křivý les v Polsku je vyhledávaným místem turistů., zdroj: Shutterstock


Existuje i historka, podle níž mladé stromy záměrně ohýbali místní lesníci, kteří si chtěli na ohnuté kmeny sednout. Na začátku druhé světové války v roce 1939 lesníci odešli, stromy už ale zůstaly křivé. Tato teorie patří mezi pravděpodobnější.

Tvarování stromů bývalo běžnou zemědělskou praxí v Evropě, Indii nebo v Americe. Mladé stromky, se kterými se manipuluje docela lehce, se ohýbají, aby pak posloužily k sezení, ale třeba také k výrobě nástrojů a lodí. Je tedy docela možné, že je i podivný polský les výsledkem obchodního záměru, který ale přerušila válka.

Teorii podporuje i fakt, že podobné podivně pokřivené stromy se nacházejí v zábavním parku Gilroy Gardens v Kalifornii. Zde je prokazatelně architekti záměrně vytvarovali do jedinečných postav pomocí různých technik roubování.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů