Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Chorvatské Toskánsko: starobylé centrum a dlouhé pláže lemované palmami

Naše téma
Andrea Jordánová | 27.05.2024
další 3 fotky
Cavtat má nádherné nábřeží lemované palmami. Říká se, že to tu vypadá jako v Saint Tropez. | foto: Shutterstock
/AUTEM ZA POZNÁNÍM/ Nachází se nedaleko Dubrovníku. Chorvatské městečko Cavtat v regionu Konavle, kterému se přezdívá Chorvatské Toskánsko, se stává stále více vyhledávaným místem pro dovolenou. Nabízí historické centrum plné malebných kaváren a dlouhé pláže lemované palmami. 
Cavtat se nachází na poloostrově Rat, na pobřeží zálivu Župa Cavtat a je nejdůležitějším centrem regionu Konavle. Ve 33 menších i větších osadách zde trvale žije asi 10 tisíc lidí. Cavtat najdete asi dvacet kilometrů od Dubrovníku.

Cesta z Prahy do Cavtat., zdroj: Mapy.cz


Cesty autem do Chorvatska jsou typickou součástí dovolené velkého množství Čechů. Do městečka Cavtat trvá cesta podle serveru Mapy.cz přes dvanáct hodin. Nabízí se tři velmi podobné cesty. Ta nejrychlejší měří přes 1300 kilometrů a vede z Prahy okolo Brna na Vídeň. Následně přes Graz a Zagreb podél pobřeží až do cíle.

„Do Cavtatu se můžete dostat trajektem přes dubrovnický přístav, který je trajektovými linkami spojen s ostatními chorvatskými přístavy,“ uvádí známý portál věnovaný cestovnímu ruchu European Best Destination.

Jak to vypadá v chorvatském městě Cavtat:

Klima v Cavtatu je typicky středomořské. Jsou zde mírné zimy a podzimy teplejší, ale deštivější než jara. Léta bývají horká a suchá. Podle statistik specializovaného webu MeteoBlue zde již v červnu bývá průměrná denní teplota asi 27 stupňů Celsia. V červenci a srpnu zde obvykle bývá přes 30 stupňů Celsia. Teplota moře se pak pohybuje mezi 23 až 28 stupni Celsia.

Cavtat je jeho perlou Chorvatského Toskánska
„Jeho nejlépe střeženým tajemstvím je staré centrum města, které ukrývá mnoho krásných kaváren a restaurací. Cavtat má také ohromující nábřeží lemované palmami, které často bývá připodobňováno tomu, jaké mají v Saint Tropez,“ uvedl turistický web European Best Destination.

Turistický server Kompas.hr doplnil, že promenáda v Cavtatu, která vede kolem zálivů, nabízí ty nejúžasnější výhledy na západ slunce, jaké si jen lze představit. Malé kamenné domy s červenou střechou a úzké uličky pak dodávají atmosféru typického středomořského města.

Cavtat podle názoru zaznívající z tohoto webu vyhledávají spíše starší lidé nebo rodiny s malými dětmi. Pro ty, kteří hledají noční kluby a večírky prý existují lepší destinace než Cavtat.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů