Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Aut v polopřevodu je stále více než 700 tisíc. Na přihlášení zbývá několik dní

Naše téma
ČTK | 24.06.2015
Ilustrační foto | foto: DENÍK/Petr Bělka
Zájem o přihlašování vozidel v takzvaném polopřevodu není stále příliš veliký. Ministerstvo dopravy k dnešnímu dni přitom eviduje 716 000 vozidel, které původní majitel odhlásil a nový dosud nepřihlásil. Sto tisíc z tohoto počtu mělo ještě v dubnu technickou kontrolu a bylo tak zřejmě v provozu.
Vyplývá to z údajů ministerstva dopravy. Na převod aut mají lidé čas už jen zhruba týden do konce měsíce, pak tato auta ztratí technické oprávnění pro provoz.

O zhruba 700 000 nedokončených převodů mluvil ministr dopravy Dan Ťok už v polovině dubna, majitelé se tak zřejmě k přihlašování aut příliš nemají. Podle úřadu za poslední dva týdny registraci dokončilo na 20 000 zájemců.

Pro řidiče ministerstvo na internetové stránce dokonceteregistraci.cz připravilo aplikaci, kde si na základě vložení čísla malého technického průkazu mohou ověřit, zda jejich vozidlo nespadá mezi ta nepřehlášená. Pokud majitel vozu zjistí, že v polopřevodu je, měl by co nejdříve navštívit úřad.

Od července už nepřihlášené auto přihlásit nepůjde, vozidlo ztratí technickou způsobilost. Zákon ani vyhlášky podle Ťoka s opravným prostředkem po tomto datu už nepočítají. Už současný stav, kdy nový majitel vozidlo nepřihlásí, platný zákon obchází.

Problematikou polopřevodů se zabývá novela zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, která možnost nepřihlášení vozidla od letošního roku omezuje. Odhlášení a přihlášení už nejsou dva samostatné úkony. Nově musí původní i nový majitel na úřad společně, nebo zmocnit toho druhého, či případně třetí stranu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů