Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi SQ7 je nejsilnější naftové SUV na světě. Má elektrické přeplňování a 435 k

Naše téma
Redakce | 05.03.2016
dalších 17 fotek
Audi SQ7 TDI. | foto: Audi
Nový model SQ7 TDI je prvním sériově vyráběným vozem automobilky Audi, který dostal elektrické přeplňování. I díky němu jde o momentálně nejvýkonnější naftové SUV na světě.
Právě pohonné ústrojí je na ostré verzi SQ7 TDI to nejzajímavější. Pod kapotou se ukrývá úplně nový čtyřlitrový osmiválec se dvěma klasickými turbodmychadly a elektrickým dmychadlem, které doplňuje zejména v nízkých otáčkách práci obou zmíněných turbodmychadel.

Elektrické dmychadlo je umístěno za chladičem stlačovaného vzduchu v blízkosti motoru a jeho předností je, že může být použito kdykoli, díky čemuž by se měla eliminovat tradiční prodleva přeplňovaného motoru v nízkých otáčkách. Dmychadlo prý motoru poskytuje plnicí tlak za méně než 250 milisekund. Oběžné kolo kompresoru je roztáčeno elektromotorem na 70 000 otáček za minutu.

Audi SQ7 TDI.



Další novinkou je systém variabilního zdvihu ventilů: na vačkových hřídelích sání a výfuku jsou pro každý ventil k dispozici vždy dvě vačky s různými profily. Na straně sání podporuje jeden profil vačky rozjezd ve spojení s elektrickým dmychadlem, zatímco druhý profil vačky optimalizuje plnění válců, a tím i výkon, ve vysokých otáčkách.

Variabilní zdvih ventilů na straně výfuku umožňuje připojení druhého výfukového turbodmychadla. Systém postupného přeplňování pracuje s dvěma paralelně umístěnými turbodmychadly, z nichž jen jedno turbodmychadlo pracuje v nízkých otáčkách, zatímco druhé turbodmychadlo je aktivováno při vyšším zatížením a ve vyšších otáčkách. Toto řešení má zajistit dostatek točivého momentu v širokém spektru otáček.

Výfukové plyny, odváděné dvěma výfukovými ventily, jsou odděleny a přiváděny vždy k jednomu ze dvou turbodmychadel. V oblasti nízkých otáček zůstává jeden ventil každého válce uzavřen, aby bylo aktivní turbodmychadlo poháněno veškerými výfukovými plyny. S rostoucím zatížením a otáčkami se otevře druhý výfukový ventil a připojí se i druhé turbodmychadlo.

Audi SQ7 TDI.



Elektrické dmychadlo potřebuje při nejvyšším zatížení výkon 7 kW, který si bere z 48V elektrické soustavy. Z té energii čerpají i aktivní stabilizátory podvozku sloužící k potlačení náklonu karoserie.

Dynamika nového Audi SQ7 TDI vypadá působivě. Výkon činí 435 koní (320 kW), točivý moment dosahuje 900 Nm a zrychlení z klidu na stovku zabere pouze 4,8 sekundy. Maximální rychlost je omezena na 250 km/h.

Výrobce udává normovanou spotřebu v kombinovaném cyklu 7,4 l/100 km.

Audi SQ7 TDI.


Sílu přenáší na všechna kola osmistupňová automatická převodovka, na zadní nápravě pak najdeme sportovní diferenciál. Nechybí systém řízení všech kol a adaptivní tlumiče.

Na pohled se SQ7 od běžné Q7 liší spíše detaily, má například jiné nárazníky, zřetelný zadní difuzor či čtyři koncovky výfuku. Standardem jsou 20palcová kola, za příplatek mohou být až 22palcová.

Audi SQ7 TDI bude možné v Evropě objednávat od jara, Cena na českém trhu nebyla dosud stanovena.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů