Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi RS 4 Avant Nogaro: Speciální edice oslavuje 20 let ostrých modelů RS

Naše téma
Redakce | 07.02.2014
další 3 fotky
Audi RS 4 Avant Nogaro selection. | foto: Audi
Ingolstadt/Praha /FOTOGALERIE/ - Automobilka Audi slaví dvacet let historie ostrých verzí s označením RS. Prvním z rodu bylo kombi Avant RS2, jehož premiéru nyní připomíná speciální edice jeho aktuálního potomka - model RS 4 Avant Nogaro selection.
Zatímco původní kombi RS2 poháněl přeplňovaný pětiválec o objemu 2,2 litru s výkonem 315 koní, moderní RS 4 spoléhá i v limitované edici Nogaro na atmosférický osmiválec o objemu 4,2 litru, který nabízí výkon 450 koní a točivý moment 430 N.m.

Zrychlení z klidu na stovku je otázkou pouhé 4,7 sekundy, maximální rychlost je elektronicky omezena na 280 km/h.

Audi RS 4 Avant Nogaro selection.



Osmiválec pochopitelně pohání všechna čtyři kola, děje se tak přes sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku S tronic. Srdcem trvalého pohonu všech kol quattro je samosvorný mezinápravový diferenciál, který rozděluje točivý moment za běžných podmínek v poměru 40:60 mezi přední a zadní nápravu. Tento poměr se samozřejmě může podle potřeby – až 70 procent výkonu mohou přenášet přední kola, zatímco zadním kolům může být přiděleno až 85 procent točivého momentu.

Technika i dynamické schopnosti tedy zůstavají stejné, speciální edice sází hlavně na upravený vzhled. Nejvýraznějším rysem je perleťový lak Nogaro blue, záměrně připomínající původní RS2. Ta totiž na přání sjížděla z montážní linky právě s exkluzivním modrým lakem Nogaro, který připomínal dvě vítězství, jichž dosáhl Frank Biela na okruhu Nogaro ve francouzském mistrovství cestovních vozů v roce 1993.

Audi RS 4 Avant Nogaro selection.


Maska chladiče limitované RS 4 Avant je leskle černá stejně jako střešní sloupky, zatímco podélné střešní nosiče jsou matně černé. Sportovní výfuková soustava RS je zakončena dvěma oválnými, leskle černými koncovkami. Vůz jezdí na pneumatikách rozměru 265/30 R 20, kola mají mají speciální design. Sportovní dojem doplňují červeně lakované brzdové třmeny s logy RS. Brzdové kotouče se zvlněnými okraji jsou vnitřně chlazené, odvrtávané a spojené čepy s hliníkovými středy. Audi na přání montuje na přední nápravu keramické kotouče vyztužené uhlíkovými vlákny.

Audi nabízí pro sportovní černý interiér dvě různé verze čalounění. V obou případech jsou boční části sedadel potažené černou kůží Valcona, zato syntetická Alcantara na prostředních plochách a ve výplních dveří může mít buď černou barvu, nebo modrý odstín Nogaro. Některé ozdobné prvky jsou z uhlíkového kompozitu, exkluzivitu edice ještě podtrhují třeba loga na prahových lištách dveří.

Audi RS 4 Avant Nogaro selection.



Audi RS 4 Avant Nogaro selection čeká výstavní premiéra na březnovém autosalonu v Ženevě a u prodejců se objeví v prvním čtvrtletí tohoto roku. Pro české zákazníky bude vůz k objednání v průběhu února. Cena byla stanovena na 87 300 eur, tedy v přepočtu na zhruba 2,4 milionu korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů