Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi odhalilo modernizovanou A8. Má unikátní světlomety a silnější motory

Naše téma
Redakce | 21.08.2013
dalších 9 fotek
Audi A8. | foto: Audi
Ingolstadt /FOTOGALERIE/ - Automobilka Audi dnes představila svou vlajkovou loď po modernizaci. Jak bývá u výrobce z Ingolstadtu zvykem, nečekejte žádné výrazné změny, faceliftovaná A8 vypadá skoro stejně. Je však lehčí, dostala silnější motory a nejmodernější technologie.
Německá limuzína teď má novou kapotu, nárazník, charakteristická přední maska obdržela odlišné žebrování, jiný tvar mají i světlomety. Ty mimochodem prodělaly zajímavý vývoj. Standardně sice zůstávají "obyčejné" diodové, ale za příplatek jsou k dispozici nová adaptivní světla Matrix LED.

Jednu takovou "lampu" tvoří 25 samostatně ovládaných diod, díky čemuž světlomety nabízejí až miliardu různých možností osvětlení. Ale systém Matrix LED je především velice chytrý, světla totiž spolupracují s GPS a kamerou, která sleduje dění před vozem. Díky tomu se jednotlivé diody ztlumí (nebo i zcela zhasnou) podle aktuální situace na silnici - nemělo by tak docházet například k oslňování protijedoucích řidičů. Spojení s navigací zase zaručuje přisvětlování do zatáčky. Celý systém je plně elektronický a nemá žádné mechanické části.

Audi A8.


K drobným změnám došlo i v zadní části vozu, A8 má jiný tvar zadních svítilen a nový nárazník. Podle očekávání si auto zachovalo stejné základní rozměry, výrazně však ubralo na hmotnosti. Hlavní zásluhu na tom má lehká, pouze 231 kilogramů vážící, konstrukce šasi Audi Space Frame. Zároveň přibyl prostor pro zavazadla, objem kufru narostl o 10 litrů.

V interiéru se objevují nové materiály, jejich kvalita a úroveň zpracování mají být na nejvyšší úrovni. Samozřejmostí jsou nejmodernější technologie, například infotainmentový systém MMI s integrovaným Wi-Fi vysílačem, internetové připojení k síti 4G a celá řada předinstalovaných aplikací. O parádní zvuk se stará audiosystém Bang & Olufsen.

Audi A8.



Poměrně velké věci se děly pod kapotou, všechny nabízené motorizace totiž dostaly větší výkon. Naftový základ představuje šestiválec 3.0 TDI (258 koní), zájemci o větší stádo dieselových koní mohou sáhnout po osmiválci 4.2 TDI (385 koní).

Nejlevnější benzinovou jednotkou je šestiválec 3.0 TFSI (310 k), silnější alternativu představuje dvěma turbodmychadly přeplňovaný osmiválec 4.0 TFSI (435 k). Na stejný motor sází i sportovní varianta S8, tentokrát však osmiválec produkuje 520 koňských sil.

Na vrcholu nabídky pak najdeme známý dvanáctiválec do W, který je určen jen pro prodlouženou verzi A8 L. Má objem 6,3 litru, výkon 500 koní a i díky systému vypínání válců vykazuje slušnou kombinovanou spotřebu - Audi udává 11,7 l/100 km.

V nabídce bude i hybrid, jehož ústrojí zahrnuje čtyřválec 2.0 TFSI a elektromotor, s celkovým výkonem 245 koní, spotřebou 6,3 l/100 km a schopností urazit čistě na elektrický pohon 3 kilometry. Všechny motorizace spolupracují s osmistupňovou převodovkou Tiptronic.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů