Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test Audi A1 Sportback. Proč je o tolik dražší než Polo či Ibiza?

Naše téma
Jiří Švamberk | 11.02.2019
dalších 27 fotek
Audi A1 30 TFSI Edition One S line | foto: autor
Nové Audi A1 Sportback jezdí na zcela nové podvozkové platformě a pod kapotou najdete výhradně zážehové motory. Prémiový model segmentu B ohromuje nejen svým vzhledem, ale také cenou, ze které se vám zatočí hlava.
Druhá generace Audi A1 Sportback naštěstí není pouhou evolucí té první z roku 2010. Je to úplně nové auto, které je postaveno na platformě MQB A0, stejně jako sesterské Polo či Ibiza. Oproti minulé generaci je delší (+57 mm), vyšší (+11 mm) a má výrazně delší rozvor (+ 94 mm). Celkově větší rozměry podtrhuje zvětšený rozchod kol vpředu (+ 47 mm) i vzadu (+ 30 mm). Z toho pramení také výrazně lepší jízdní vlastnosti, ke kterým se dostaneme později.

Chtě nechtě musíme začít designem, protože právě vzhled je tím, co nové Audi A1 Sportback odděluje od ostatních. Přední maska singleframe je vyvedená v černé barvě, stejně jako spodní lízátko předního nárazníku. Aby byl kontrast co nejpůsobivější, jsou v černé barvě také nástavce prahů, střecha, kryty zpětných zrcátek a zadní označení modelu. Celek vypadá skvostně, obzvláště když ho doplňují bílá 18palcová kola z lehké slitiny Audi sport. Není potřeba dlouho přemítat, vše je součást příplatkového paketu Edition One, který lze k motorizacím v provedení S line. Cena? 103 100 Kč s DPH.

Audi design umí jako málokdo. Mistrnou ukázkou designové umu značky Audi jsou tři průduchy pod kapotou, odkazující na legendární Audi Sport Quattro. Třebaže nejsou funkční, ostatně stejně jako žádný další náznak průduchu na tomhle autě, vypadají skvěle. Povedený design umocňují tónované LED světlomety a tónovaná zadní LED světla s dynamickým ukazatelem změny směru, které jsou také součástí paketu Edition One. Audi nabízí ještě další dvě provedení s jinými barevnými kombinacemi a jiným designem kol z lehké slitiny.

Audi A1 30 TFSI Edition One S line


Tak, jak je přední část dynamická a agresivní, je ta zadní lehce nevýrazná. Koncovka výfuku je schovaná pod nárazníkem, což je škoda, protože tohle auto se tak strašně snaží do světě křičet, jak je sportovní, že tento detail jeho klamání tělem ihned prozradí. Nejsilnější motorizace 40 TFSI koncovky vytažené ven má.

VNITŘNÍ PROSTOR VĚTŠÍ VE VŠECH SMĚRECH

Interiér je v dané třídě vysoký nadprůměr, škoda jen některých vyloženě tvrdých plastů ve dveřích a spodní části přístrojové desky. Na skvělém prvním dojmu se podílel také fakt, že i uvnitř je tohle auto hodně „našlapané“. A ano, i zde jde vesměs o příplatkovou výbavu, jako například Audi Virtual Cockpit (4200 Kč), Bang & Olufsen soundsystem s 3D zvukem (20 900 Kč), Dynamik paket (20 900 Kč), Multifunkční kožený volant plus s pádly pro paket Gravity (9800 Kč) a pokračovat bychom mohli hodně dlouho. Nejvíce pozitivní zprávou je fakt, že uvnitř je daleko více místa, a to ve všech směrech. Zejména pak na zadních sedadlech.

Audi A1 30 TFSI Edition One S line


Oproti předchozí generaci, která byla postavena okolo platformy A05, nabízí nová A1 Sportback také větší zavazadlový prostor, třebaže interiér jako celek úplně praktický není. Osobně mi chybělo více odkládacích ploch.

OCHOTNÝ PODVOZEK
Testovaná motorizace 30 TFSI se sice tváří, jakoby měla pod kapotou třílitr, ovšem je to pouze tříválec. A mám-li být upřímný, v případě 85kW (116koňového) maloobjemového spatřuji pouze dvě výhody. Tou první je spotřeba, která se i přes relativně syrový motor v klidu nechala udržet pod hranicí 5 l/100 km, a dále lehká přední část, díky čemuž Audi A1 Sportback 30 TFSI zatáčí velmi ochotně. V nabídce je ještě slabší varianta stejného motoru, nový čtyřválec 1,5 TSI a 200koňový 2litr.

Jestliže podle vzhledu očekáváte jakékoliv sportovní výkony, musím vás zklamat. Tříválec nejede špatně, ale z nízkých otáček se sbírá jen velmi neochotně, navíc nemá ani příliš kultivovaný projev. Sedmistupňové DSG je velmi pohotové, ovšem někdy se stává, že zaváhá, a to i v nejsportovnějším jízdním režimu Dynamic. Pokud od vozu chcete jízdu v limitech povolených vyhláškou o silničním provozu, obstojí chvalitebně – točivý moment 200 Nm již od 2000 ot/min si s takovým jízdním stylem rozumí. Nicméně sportovní dynamika mu je zcela cizí. Samozřejmě ho můžete začít ždímat, seč mu ojnice budou stíhat, ale pak očekávejte spotřebu vysoce přesahující 10 litrů na 100 km a poněkud nepříjemný zvuk. Audi se snaží, ostatně jako téměř všichni, nahrazovat zvuk motoru reproduktory. A zde tedy zcela selhává. Zvuk je nepříjemný, dunivý a zcela nereálný. Dokonce bych se nebál tvrdit, že obtěžující. A co je nejhorší, zcela vypnout nejde.

TŘÍVÁLEC ZA MILION NE

Situace hasí velmi dobře naladěný podvozek s nastavitelnými tlumiči. Ani v režimu Dynamic není zbytečně uskákaný, lehká přední náprava zaručuje, že statečně odolává nedotáčivosti. Snad jen na mokru umí „vypochodovat“ po tečně ven poněkud dříve, ale jeho řízení není úplně mrtvé. Také, pokud tuhle hru hrajete s vědomím, že když si hrajete se sirkami, můžete se spálit, není těžké nedotáčivý smyk chytit už v jeho zárodku. Tuhá karoserie se nenaklání a celkově auto působí bytelně. Velmi nás potěšily brzdy, které sice mají razantnější nástup, ale jsou dobře dávkovatelné.

Audi A1 30 TFSI Edition One S line


Napsat, že Audio A1 Sportback je pouze o designu, je možná trochu kruté, jenže teď je řeč o tomto konkrétním voze. A tenhle modročerný krasavec opravdu je z větší části jen o designu. Tváří se sportovně, ale jeho motor na to nemá. Agresivní výdechy jsou nefunkční, zvukový projev motor je rušivý. A ať se na mě nikdo nezlobí, dát přes milion korun za litrový tříválec s 85 kW, je prostě příliš. A nepomůže ani armáda asistenčních systémů z vyšších tříd, jako například hlídání jízdních pruhů, adaptivní tempomat nebo parkovací asistent. Takhle skvěle vypadající auto nutně potřebuje 200koňový dvoulitr. Pak bychom snad přimhouřili oko i nad tou cenou. 

Audi A1 Sportback 30 TFSI Edition One S line: Technické údaje a hodnocení

+design
+možnosti výbavy z vyšších kategorií
+hravý podvozek
-cena
-umělý zvuk
-převodovka občas váhá
motorpřeplňovaný zážehový tříválec
objem999 cm3
max. výkon85 kW (116 koní)
točivý moment200 Nm
převodovka7st. DSG
zrychlení 0-100 km/h9,5 s
Maximální rychlost203 km/h
spotřeba (město/mimo/kombinovaná)5,9/4,1/4,8 l/100 km
délka4029 mm
šířka1740 mm
výška1433 mm
rozvor2563 mm
pohotovostní hmotnost1105 kg
zavazadlový prostor335 l
cena od673 900 Kč
cena testovaného vozu1 024 700 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů