Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Aston Martin z nové bondovky je na prodej, ale jen jeden kus. A nesmí na silnici

Naše téma
Redakce / ČTK | 27.10.2015
Aston Martin DB10. | foto: Aston Martin
Automobilka Aston Martin přece jen nabídne model DB10, vytvořený speciálně pro nejnovější bondovku Spectre, do prodeje. Má to ale háček, koupit si ho může pouze jeden člověk. A navíc s ním nebude moci vyjet na silnici.
Aston Martin vytvořil pro nový film s Jamesem Bondem na zakázku celkem deset aut DB10. Z nich jich však kvůli natáčení sedm zničeno.

Ze tří zbývajících pak výrobce luxusních aut plánuje jedno nabídnout příští rok v aukci. Vozidlo však nemá potřebnou homologaci, aby se s ním mohlo jezdit po silnici. To znamená, že nový majitel ho bude moci pouze umístit do své sbírky a "ukazovat ho přátelům". Předpokládá se, že cena přesáhne milion britských liber (v přepočtu asi 37,66 milionu korun).

Aston Martin DB10 stojí na podvozku modelu V8 Vantage, šasí je však delší a širší. Pod karoserií z uhlíkových vláken se ukrývá 4,7litrový osmiválec s výkonem 435 koní. Zájemce však může být zklamaný, že součástí výbavy nejsou proslavené vychytávky divize Q...

Jen dva automobily, které se objevily v bondovkách, byly vytvořené speciálně pro daný film a nebyly k dispozici veřejnosti. Před DB10 to byl ještě Jaguar C-X75, kterých bylo vyrobeno pouze sedm pro film. Tento Jaguar se objeví také ve snímku Spectre.

"Je to poprvé, co jsme vytvořili auto, které je zcela na míru pro Bonda," řekl mluvčí Aston Martin David Adams.

James Bond v minulosti řídil řadu aut. Spisovatel Ian Fleming nechal Bonda ve svých románech, podle kterých se filmy začaly natáčet, řídit Bentley. Ve filmech již slavný agent řídil kromě několika modelů značky Aston Martin také BMW, Lotus Esprit, který byl dokonce obojživelný a jeho majitelem je dnes šéf automobilky Tesla Motors Elon Musk, sportovní model Toyota 2000GT, Alfu Romeo, Ford či AMC Hornet.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů