Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Aston Martin slaví 80. narozeniny ikonické stíhačky Spitfire speciálním modelem

Naše téma
Redakce | 17.07.2016
Aston Martin V12 Vantage S Spitfire 80. | foto: Aston Martin
Supermarine Spitfire, jeden z nejslavnějších stíhacích letounů planety, letos slaví 80. narozeniny. Britská automobilka Aston Martin výročí oslavuje speciální edicí dvanáctiválcového modelu Vantage S.
Legendární stíhačka, která se stala jedním ze symbolů druhé světové války, se sice k prvním jednotkám Royal Air Force dostala až ke konci roku 1938, ale první prototyp se sériovým číslem K5054 vzlétl už 5. března 1936. Takže Spitfire má 80. narozeniny opravdu letos.

Tato skutečnost se promítla i do jména sporťáku - Aston Martin V12 Vantage S dostal přídomek Spitfire 80. Speciální edici si u továrního oddělení jménem Q, které se zabývá individuálními úpravami vozů Aston Martin, objednal dealer automobilky v Cambridge. Do prodeje nabídne pouhých osm kusů.

Každý z vozů je nalakován do speciální temně zelené barvy Duxford Green (odstín se jmenuje podle základny, kde sídlila první letka vybavená Spitfiry), kterou doplňují žluté linie v masce a na dveřích. Ty připomínají úpravu křídel prvních letounů Spitfire.

Aston Martin V12 Vantage S Spitfire 80.


V kabině najdeme karbonové výplně dveří, kůží čalouněná sedadla a strop obložený alcantarou. Hezkým detailem je nápis "release" ("uvolnit") u klik dveří.

Auto pohání dvanáctiválec o objemu 5,9 litru, který dává 573 koní (421 kW). Zrychlení z klidu na stovku zabere jen 3,9 sekundy.

Každé z osmi aut bude novému majiteli osobně předáno ve válečném muzeu v Duxfordu. Tam se navíc kupec bude moci soukromě seznámit s letounem Spitfire tak, jak běžně návštěvníci muzea nemohou.

Cena samozřejmě není nízká. Činí 180 tisíc liber, což je podle aktuálního kurzu asi 5,8 milionu korun. Část ceny půjde k nadaci RAF Benevolent Fund.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů