Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Aston Martin představil DB11. A do sedmi let chce nabídnout sedm nových modelů

Naše téma
Redakce | 07.03.2016
dalších 29 fotek
Aston Martin DB11. | foto: Aston Martin
Britský výrobce luxusních vozů Aston Martin na autosalonu v Ženevě představil nový model DB11. Novinka má odstartovat novou éru značky, podle šéfa automobilky Andyho Palmera v příštích sedmi letech dorazí řada dalších aut.
Cílem je mít do té doby celkem sedm modelů v nabídce. Kromě sportovních modelů Aston Martin plánuje i sedany a crossovery, počítá se také s oživením značky Lagonda.

První modelem nové éry je DB11, luxusní kupé, které má nahradit DB9, vůz vyráběný už od roku 2004. Novinka se začne produkovat na podzim letošního roku a Aston Martin se chlubí, že už přijal 1400 objednávek.

DB11 přijíždí s novým designem, podstatně odvážnějším, než jaký měl předchůdce. Na délku auto měří 4739 milimetrů, široké je 1940 mm, vysoké 1279 mm a s rozvorem 2805 mm. I když vůz stojí na hliníkové platformě, váží více než 1700 kilogramů, což není zrovna málo.

Aston Martin DB11.



Aston Martin však sáhl po pořádném motoru, takže o rychlost a akceleraci se zájemci bát nemusejí. DB11 pohání dvakrát přeplňovaný 5,2litrový dvanáctiválec o výkonu 608 koní (447 kW) a točivém momentu 700 Nm, který zajistí akceleraci z nuly na stovku za 3,9 sekundy a nejvyšší rychlost 322 km/h.

Dvanáctiválec je spojen s osmistupňovou automatickou převodovkou. Kvůli tlaku na co nejnižší emise dostal nový model systém deaktivace poloviny válců či funkci start/stop, tedy vypínání motoru při zastavení.

Poháněna jsou samozřejmě zadní kola, ve výbavě najdeme i samosvorný diferenciál či adaptivní tlumiče. Ve Velké Británii se DB11 prodává za cenu startující na 154 900 liber (zhruba 5,4 milionu korun).

Aston Martin DB11.



Příští rok chce Aston Martin představit novou generaci menšího modelu Vantage, pravděpodobně se čtyřlitrovým dvakrát přeplňovaným osmiválcem od Mercedes-AMG. V roce 2018 je v plánu nový Vanquish, který má mít nově blíž ke klasickým supersportům - ostatně se od něj očekává výkon přesahující 650 koní. Ve stejném roce by se také mohl začít prodávat elektrický sedan RapidE.

Rok 2019 pak bude patřit dalšímu elektromobilu, tentokrát pětidveřovému crossoveru DBX. Zbývající novinky jsou zatím tajemstvím, Aston Martin však prozradil záměr oživit jméno Lagonda, zřejmě pro dvojici sedanů. Dále se počítá se stavbou různě limitovaných speciálních modelů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů