Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Apple utne notifikace na telefonu během řízení. Chce vás prý ochránit

Naše téma
Dominik Valášek | 07.06.2017
Apple s novou funkcí Do Not Disturb While Driving. | foto: Apple
Používání chytrých telefonů za volantem je vcelku nebezpečná sranda. Stále více a více mladých řidičů se nemůže zbavit potřeby kontrolovat svůj Facebook, Snapchat a další sociální sítě, takže sotva jim dorazí upozornění, nemohou v klidu řídit, dokud se nedozví, o co jde.
Přesně proti tomuto chování se rozhodl zakročit americký gigant Apple. Na světové konferenci developerů oznámil novou funkci „Do Not Disturb While Driving" (Nerušit během řízení), kterou nalezneme v nové verzi operačního systému iOS 11, určené pro iPhone a iPad.

Funkce využívá informace o okolních Wi-Fi sítích a Bluetooth připojení, aby určila, že se telefon nachází v jedoucím autě. V tu chvíli se automaticky spustí režim „nerušit" a přestože telefon nadále zůstane připojen k síti a plně funkční, pozdrží veškeré notifikace na zprávy a další upozornění z aplikací.

Čtěte také: Ford vyvíjí automobilovou sedačku, která bude umět chodit. Už má patent

Funkce se nezapne pouze tehdy, když je mobil propojen s infotainmentem vozu skrze Apple Carplay a samozřejmě ji půjde i zrušit stiskem tlačítka „Neřídím". Jinak ale zůstanou notifikace potichu a nebudou proto lákat řidiče, aby se jimi probíral při řízení.

V případě potřeby si lze aktivovat i automatické odeslání odpovědi. Jestliže vám někdo pošle zprávu v momentě, kdy je telefon v „řidičském" režimu, bude mu automaticky odeslána přednastavená odpověď. Pro některé kontakty lze nastavit také druhou zprávu pro urgentní situace. Jestliže na ní tento kontakt odpoví slovem „urgent", notifikace dorazí i během řízení a řidič se může spolehnout, že se jedná o něco důležitého.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů