Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Americká armáda vybrala nástupce slavného Humvee. Utratí skoro 160 miliard

Naše téma
Redakce / ČTK | 26.08.2015
Oshkosh JLTV nahradí v americké armádě vozy Humvee. | foto: Oshkosh Defense
Zakázku armády Spojených států na nástupce stárnoucích obrněných vojenských vozů Humvee získala společnost Oshkosh. Kontrakt v ceně 6,75 miliardy dolarů (zhruba 159 miliard korun) zahrnuje 17 000 vozidel.
Konkurentem tradičního výrobce v tendru byl tvůrce HMMWV (Humvee) AM General a tandem společností Lockheed Martin a britské BAE Systems.

Legendární Humvee je ve výzbroji USA od roku 1985. Jeho slabinou je nedostatečné pancéřování, které nedokáže uchránit posádku před výbuchy nastražených náloží a min. Po četných incidentech v Iráku a Afghánistánu si americká armáda objednala takzvaná vozidla MRAP, která jsou proti výše zmíněným nástrahám odolná.

Vojsko nyní vypsalo tendr na lehká taktická vozidla, která mají oproti MRAPům vykazovat lepší pohyblivost v terénu a zároveň budou vojákům poskytovat dostatečnou ochranu. Armáda v podmínkách výběrového řízení mimo jiné uvedla, že od vozidla požaduje odolnost proti nejničivějším typům improvizovaným náložím, mechanickou spolehlivost, snadnou údržbu a kompatibilitu s taktickými vojenskými datovými sítěmi.

Konečná výše zakázky může podle agentur přesáhnout 30 miliard dolarů (705 miliard korun), neboť armáda a námořnictvo postupně plánuje nahradit 55 000 vozidel.

Obrněnec od firmy Oshkosh bude k dispozici ve dvou provedeních: buď jako dvoumístný vůz, nebo ve verzi pro čtyřčlennou posádku. O technických specifikacích se toho moc neví, jisté je použití osmiválcového naftového motoru a samotný výrobce se chlubí revolučním nezávislým zavěšením kol.

Podle Johna Uriase, prezidenta společnosti Oshkosh Defense, jejich stroj nabízí balistickou ochranu na úrovni lehkého tanku a offroadové schopnosti závodní buginy.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů