Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Před 55 lety vznikl svérázný dvoumístný muscle car. Připomeňte si AMC AMX

Naše téma
Daniel Pecák | 14.02.2023
AMC AMX byl dvoumístný „muscle car“ vyráběný společností American Motors Corporation v letech 1968 až 1970. | foto: Shutterstock
Sportovní auto, které nabízelo jedinečnou kombinaci výkonu a cenové dostupnosti, jež neměla na tehdejším trhu obdoby. To byl vůz AMC AMX – dvoumístný „muscle car“ vyráběný společností American Motors Corporation v letech 1968 až 1970.
Model AMC AMX byl představen 15. února 1968 rovnou ve dvou karosářských provedeních – jako sportovní kupé a jako kabriolet. Obě verze se vyznačovaly elegantním aerodynamickým designem, který byl inspirován ostatními muscle cary. Na rozdíl od konkurence ale působil kompaktnějším a sportovnějším vzhledem.

Pod kapotou modelu AMX se nacházela celá řada osmiválcových motorů AMC. Ten nejslabší měl zdvihový objem 4,8 litru a dosahoval výkonu 225 koní. Největší 6,4 litrový motor produkoval 340 koňských sil. Tyto pohonné agregáty byly spojeny s třístupňovou automatickou nebo čtyřstupňovou manuální převodovkou a dokázaly AMX rozjet z 0 na 100 km/h během 6,7 sekundy.

Vůz byl vybaven řadou vylepšení v zavěšení kol včetně nezávislé zadní nápravy, silných tlumičů a přední protiprokluzové tyče. Spolu s lehkou konstrukcí a vyváženým rozložením hmotnosti to znamenalo velmi dobré jízdní vlastnosti, které vychvaloval i automobilový tisk. AMC AMX byl také dobře hodnocen pro svůj výrazný styl, který mu pomohl stát se jedním z nejznámějších a nejvyhledávanějších muscle cars té doby.

Ačkoli AMX není tak známý jako někteří jeho slavnější současníci, například Chevrolet Camaro nebo Ford Mustang, zůstává důležitou součástí automobilové historie a je také důkazem vynalézavosti a kreativity společnosti American Motors Corporation. V posledních letech si proto AMC AMX získal příznivce mezi nadšení a sběrateli klasických automobilů a stal se jedním z nejžádanějších muscle cars 60. a 70. let.

Dnes se na AMC AMX vzpomíná jako na svérázný, nekonvenční sportovní vůz, který řidičům nabízel jedinečný zážitek z jízdy. Ať už jste nadšenci do klasických vozů, nebo jen fanoušci muscle cars, AMC AMX je automobil, který vás jistě zaujme jako skutečná americká klasika.

Co je muscle cars?
Muscle car je termín používaný pro označení řady vysoce výkonných automobilů (muscle = sval, svalnatý; car = auto). Ve svém nejrozšířenějším významu se vztahuje na americké automobily s pohonem zadních kol vyráběné v 60. a 70. letech 20. století a vybavené silnými V8 motory. Tyto vozy se prodávaly za cenu dostupnou pro mladou generaci a hojně se také používaly v pouličních závodech. Zdroj: Wikipedie
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů