Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tohle je nejrychlejší auto s naftovým motorem na světě. Porsche to není

Naše téma
Daniel Fuglevič | 26.07.2017
dalších 13 fotek
Upoutávka na Alpinu D5 S. | foto: Alpina
Automobilka Alpina, která pod svou značkou prodává upravené a přepracované vozy BMW, láká na nový model D5 S. A slibuje, že půjde o nejrychlejší auto s naftovým motorem na světě.
Titul nejrychlejšího sériově vyráběného dieselu na světě doteď patřil Porsche Panamera 4S Diesel s maximální rychlostí 285 km/h. Té vděčí přeplňovanému osmiválci o výkonu 422 koní (310 kW) a točivém momentu 850 Nm.

Nově ovšem pro korunu nejrychlejšího dieselu míří očekávaná Alpina D5 S, která vychází z BMW M550d. Na rozdíl od čtyř turbodmychadel u BMW použije Alpina pod kapotou jen dvakrát přeplňovaný třílitrový šestiválec vyladěný na 338 koní (248 kW) a 800 Nm točivého momentu.

M550d nabízí 400 koní (294 kW) a 760 Nm, tudíž Alpina sice strádá na výkonu, ale v rámci točivého momentu má navrch. V rychlostní disciplíně však německému úpravci pomáhá spíš jiná věc, a tou je absence omezovače maximální rychlosti.

Zatímco BMW má maximální rychlost elektronicky omezenou na tradičních 250 km/h, Alpina u svého očekávaného naftového rychlíku zveřejnila maximální rychlost 286 km/h. Tím se D5 S stává vůbec nejrychlejším sériově vyráběným naftovým vozem. Dosud rekordní Porsche tak překonává o pouhý 1 km/h.

Přestože Alpina na svou D5 S teprve láká a zveřejnila jen pár fotek digitálních budíků přístrojové desky, konečný design si můžeme vcelku jistě odvodit od dříve uvedené benzinové verze B5 BiTurbo.

Stejně tak tedy D5 S určitě přinese i upravený sportovní podvozek s adaptivními tlumiči a stabilizátory či aktivní adaptivní řízení. Standardem pak bude pohon všech kol a za příplatek Alpina nabídne i systém řízení zadních kol. Samozřejmostí je výběr karosářských verzí sedan nebo kombi.

Speciálně pro Alpinu byly nakonec vyvinuty nové pneumatiky Pirelli P Zero o šířce 255 mm vpředu a 285 mm vzadu. Ty jsou pochopitelně obuty na ikonická mnohopaprsková litá kola. Oficiálního představení modelu D5 S bychom se měli podle všeho dočkat už v následujících dnech. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů