Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Alfa Romeo se chystá na premiéru svého první SUV. Co dalšího plánuje?

Naše téma
Redakce | 13.11.2016
Maskovaná Alfa Romeo Stelvio. | foto: Twitter/Auto Express
Alfa Romeo už příští týden na autosalonu v Los Angeles představí nový model Stelvio. První SUV italské automobilky má být důležitou součástí plánované ofenzívy značky. Alfa Romeo plánuje do roku 2021 uvést na trh devět novinek.
Nové Stelvio by mělo stát na stejné platformě jako sedan Giulia, což mimo jiné znamená, že standardně nabídne pohon zadních kol - pokud tedy nebudou všechny verze vybaveny "čtyřkolkou".

Velikostí by se nové SUV od Alfy Romeo mělo blížit německé konkurenci, tedy BMW X3, Mercedesu GLC či Audi Q5. Očekává se tak délka okolo 4,7 metru.

O vzhledu novinky si pak můžeme udělat jistý obrázek nejen díky designu sedanu Giulia, s nímž by SUV mělo sdílet řadu charakteristických prvků, ale i díky nedávno pořízeným fotografiím vozu s maskováním. Jisté vodítko nám však dala i samotná automobilka, která v září zveřejnila video ze své továrny v italském Cassinu, v němž se na okamžik objeví právě zmíněné SUV.

Alfa Romeo Stelvio.


Stelvio však nebude jediným SUV s logem Alfy Romeo. V roce 2018 by měl dorazit větší model, zřejmě technicky spřízněný s Maserati Levante, který má oslovit zájemce o Audi Q7, BMW X5 nebo Mercedes-Benz GLE. A mluví se také o třetím do party - podle britského magazínu Autocar jsou ve hře dvě varianty: první je kupé-SUV odvozené od modelu Stelvio, druhou pak malý crossover odvozený od příští generace hatchbacku Giulietta.

Větší sedan je nejistý
Alfa Romeo se však samozřejmě chce zaměřit i na fanoušky aut s tradičnějšími typy karoserie. Na březnovém autosalonu v Ženevě by například mohla být představena Giulia v praktičtější verzi kombi. Už delší dobu se spekuluje také o větším manažerském sedanu, rivalu pro BMW řady 5 či Mercedes třídy E, jeho příjezd ale zůstává nejistý.

Je to především z důvodu klesající poptávky po podobných vozech - zájemci dnes totiž raději kupují SUV. Italská automobilka ale projekt nezavrhuje, zelenou by mu prý mohla dát především příznivá situace v Číně, kde je o velké sedany zatím značný zájem.

New StelvioLAAutoShowpic.twitter.com/10J5w5sSJU

— Auto Express (@AutoExpress) 9. listopadu 2016V plánech značky pak figuruje také kompaktní hatchback, soupeř pro Volkswagen Golf či Ford Focus. Aktuálně Alfa Romeo v této třídě nabízí model Giulietta, ale ten se prodává už od roku 2010 a je tak čas na novou generaci. Podle magazínu Autocar ji však máme očekávat nejdříve za tři roky. A dost možná později dorazí i jako kombík.

Jako základ může opět posloužit platforma z Giulie, což by znamenalo pohon zadních kol.

V plánu je i sporťák
Ještě větším otazníkem je nástupce modelu MiTo, nejmenší Alfy. V nejbližší době se ho zřejmě nedočkáme, auto, které je v prodeji už od roku 2008, by mělo být v příštích letech jen průběžně moderizováno a vylepšováno.

Italská automobilka se chce ale připomenout také jako slavný výrobce sportovních aut. Pracuje proto na duchovním nástupci modelu Brera, který by měl být k dispozici jako kupé a kabriolet někdy okolo roku 2020. Velice pravděpodobné je opět použití platofrmy z Giulie, očekávat můžeme i nápaditý design.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů