Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pininfarina Battista: elektrický sporťák je rekordmanem v akceleraci i v brždění

Naše téma
Daniel Pecák | 23.11.2022
dalších 8 fotek
Pininfarina Battista. | foto: Pininfarina
/AKTUALITA/ Pro jízdní premiéru nového vozu Pininfarina Battista, který se čtyřech letech od prvního představené dostal do výroby letos v červenci, byly vybrány Spojené arabské emiráty. A Battista trhal rekordy! Důležité je ale hned na úvod zmínit, že cena auta začíná na 50 milionech korun a společnost Pininfarina vyrobí celkem 150 exemplářů.
Elektrický hypersport Pininfarina Battista stanovil nejprve několik rekordů v akceleraci mezi produkčními vozy. Battista zrychlí z 0 na 100 km/h za 1,86 sekundy. Na dvoustovku se dostane za 4,75 sekundy. To je přibližně stejná doba, jakou potřebuje Ford Focus RS k dosažení stovky.

Dalšího rekordu vůz dosáhl v brždění. Dráha pro zastavení ze stokilometrové rychlosti činí pouhých 31 metrů. To je mezi elektrickými vozy nejkratší naměřená vzdálenost. Maximální rychlost 349 km/h sice není rekordní, ale v oblasti elektromobilů stále ojedinělá.

Battista k pohonu využívá čtyři elektromotory, které společně dosahují výkonu 1 900 koní a 2 300 newtonmetrů. Stodvaceti kilowatthodinová baterie od automobilky Rimac má tvar písmene T kvůli lepšímu rozložení hmotnosti.

Ručně postavené stroje se vyrábí v Itálii a jejich dokončení zabere 1 250 hodin.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů