Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nejvýkonnější čistě spalovací hyperauto na světě. To je Hennessey Venom F5

Naše téma
Daniel Pecák | 12.01.2023
dalších 12 fotek
Hennessey Venom F5 Revolution je určený na závodní okruhy a pohání ho motor V8 “Fury” o objemu 6,6 litru. | foto: Hennessey
/AKTUALITA/ Nejnovější verze vozu Hennessey Venom F5 Revolution je určena na závodní okruhy. Každý z 24 exemplářů stojí 2,7 milionu dolarů.
Rodina Hennessey Venom F5 se rozrůstá o další model. Nový Venom je určený na okruhy a pohání ho dvakrát přeplňovaný motor V8 “Fury” o objemu 6,6 litru. Pohonný agregát je vyladěný pro soutěžní použití. Dosahuje 1817 koní a 1193 newtonmetrů.

Jedná se tak o nejvýkonnější a nejsilnější čistě spalovací hyperauto na světě. Jeho sourozenci sice produkují stejný výkon, ale F5 Revolution je při váze 1360 kilogramů z celé rodiny nejlehčí. Výkon se přenáší na zadní kola prostřednictvím automatické jednospojkové převodovky.

Hennessey se tentokrát nejvíce zaměřil na aerodynamiku a odpružení vozu. Masivní nastavitelné zadní křídlo pomohlo zvýšit přítlak vozu. Při rychlosti 300 km/h tlačí na hyperstport neviditelná síla více než 362 kg. Při rychlosti 400 km/h se přítlak zvýší na 635 kg.

Dále americká firma se sídlem v Texasu instalovala větší karbonový splitter, který omezuje proudění vzduchu pod vozem. Masivní a členitý zadní difuzor pomáhá odvádět přebytečný vzduch pod podvozkem. Dvojice křidélek před předními koly pomáhá zvýšit přilnavost a zlepšit průjezd zatáčkou. Sání pro přívod vzduchu do motoru je umístěné na střeše.

F5 Revolution je vybaven dvouprvkovým zavěšením kol, které Hennessey upravil s agresivnějším nastavením geometrie. Společnost jej také vybavila nastavitelnými tlumiči, které umožňují kalibraci na trati pomocí jednoduchých nástrojů. Nová větší kola z lehkých slitin poskytují větší styčnou plochu, což zlepšuje schopnosti vozu v zatáčkách i při prudkém brždění.

Hennessey bude nabízet F5 Revolution s palubním telemetrickým systémem, který umožňuje sledování vozu na trati v reálném čase. Systém také sleduje čas na kolo, přetížení v zatáčkách a poskytuje další informace.

Celosvětovou veřejnou premiéru bude mít F5 Rovolution 15. ledna na Miami Motorcar Cavalcade Concours d’Elegance. Hennessey plánuje vyrobit pouze 24 kusů, přičemž cena každého z nich začíná na v přepočtu asi 60 milionech korun. Většina z těchto vozů už ale má svého majitele.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů