Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Airbag pro chodce je inovací roku

Naše téma
Redakce | 19.01.2013
Cena za technickou inovaci roku | foto: Volvo
Praha – V rámci ankety Auto roku 2013 byla vyhlášena rovněž cena za nejvýznamnější technickou inovaci. Získal ji airbag pro chodce, uvedený v novém modelu Volvo V40.
A jak tento revoluční systém, který přináší ochranu chodcům v případě, kdy se kolize stane nevyhnutelnou, vlastně funguje?

V přídi vozu je zabudováno sedm čidel, která přenášejí signály do řídicí jednotky. Když se automobil dostane do kontaktu s cizím objektem, signály se změní. Řídicí jednotka signály zpracuje, a pokud objekt vyhodnotí jako lidské nohy, aktivuje se airbag pro chodce.

Závěsy kapoty jsou vybaveny pyrotechnickým uvolňovacím mechanismem, který při aktivaci systému vytáhne čepy a uvolní zadní část kapoty. Zároveň se uvolní airbag, který se začne plnit plynem. V průběhu nafukování airbag nadzvedává kapotu. Ta se zvedne celkem o deset centimetrů a v této poloze zůstane.

Zvětšená mezera mezi kapotou a tvrdými částmi v motorovém prostoru umožňuje deformaci kapoty, která pomůže utlumit sílu nárazu těla chodce. Airbag tak plní dvě funkce. Zaprvé zvedne kapotu, čímž pod ní vytvoří potřebný prostor, a zadruhé změkčí dopad těla chodce na tvrdé části v okolí čelního skla.

Samotný airbag se skládá z vaku a vyvíječe plynu. Po aktivaci je vak během několika milisekund naplněn plynem. V nafouknuté poloze airbag zakryje celou štěrbinu, kde jsou umístěny stěrače, přibližně jednu třetinu čelního skla a spodní část A-sloupků. Celá sekvence od aktivace systému do plného nafouknutí trvá několik setin sekundy.

Systém je aktivní při rychlostech od 20 do 50 km/h. Ke třem čtvrtinám veškerých srážek s chodci totiž dochází při rychlostech do 40 km/h.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů