Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

A je to tady! První automobilky hlásí konec vývoje spalovacích motorů

Naše téma
Jiří Švamberk | 06.12.2018
foto: Volkswagen
Volkswagen oznámil, že příští generace spalovacích motorů bude jeho poslední.
Volkswagen v poslední době dává hodně nahlas najevo, kam směřuje jeho další budoucnost. Elektromobilita má nyní jasný prim, což s sebou přináší upozaďování spalovacích motorů. A to natolik výrazně, že Volkswagen veřejně mluví o termínu ukončení vývoje motorů s vnitřním spalováním.

Samozřejmě že tahle situace nenastane jen tak přes noc, ale zase tak daleko také není. Nová generace zážehových a vznětových motorů je naplánována na rok 2026, po něm bude vývoj ukončen. Alespoň takové informace přinesla agentura Bloomberg.

Firemní stratég Michael Jost uvedl, že postupně budou omezovat použití spalovacích motorů a vývojáři pracují na posledních jednotkách, které nejsou CO2 neutrální.

Největší výrobce aut v Evropě již v polovině listopadu oznámil, že v následujících pěti letech navýší investice do elektromobility, autonomního řízení a digitalizace na téměř 44 miliard eur (1,1 bilionu Kč), přičemž na elektromobily půjde zhruba 30 miliard eur. To samozřejmě znamená, že skončí také hybridní automobily, které podle Josta představovaly pouze jakýsi mezistupeň k čisté elektromobilitě.



Poslední generace motorů by se měla prodávat přibližně do roku 2040, ovšem i tak se se spalovacími motory budeme nejspíše setkávat ještě po roce 2050, protože některé trhy prostě nebudou mít dostatečnou nabíjecí infrastrukturu.

Ze strany Volkswagenu jde o poměrně radikální krok, protože například Volvo a jiné automobilky oznámily v dohledné době ukončení vývoje pouze vznětových motorů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů