Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Osm věcí, které jste o motoru boxer pravděpodobně nevěděli

Naše téma
Jiří Švamberk | 15.09.2018
foto: archiv
Boxer, plochý, ležatý motor – to jsou pouze některé z názvů, které tento specifický motor získal od roku 1896, kdy si ho nechal patentovat Karl Benz. Připravili jsme pro vás osmičku věcí, které nejsou o motorech této konstrukce úplně známé.
1) První název byl kontra motor

Karl Benz roku 1896 zkonstruoval a následně si nechal patentovat první motor s horizontálně umístěnými písty. Nazval ho „kontra“ motor, protože každá akce jedné strany vyvolávala protiakci té druhé. Označení „boxer“ vzniklo později. Tento motor se rozšířil až v roce 1938, kdy si našel cestu pod zadní víko motorového prostoru VW Brouk.

2) Plochý motor není vždy „boxer“



Jedno u největších mýlek rozšířených mezi „autaři“ je ta, že plochý motor rovná se automaticky boxer. Není to pravda. Existuje také plochý vidlicový motor s rozevřením válců velmi blízko 180°. Typickým příkladem je Steyer 50, jehož plochý čtyřválec měl rozevření válců 178°. Výrobce ho označoval jako plochý vidlicový motor, a to z toho důvodu, že tato nepříliš často používaná konstrukce má na klice pouze dva ojniční čepy a písty se tak k úvratím pohybují ve stejném směru, nikoliv proti sobě (či od sebe), jako je v případě pravého boxeru. Aby písty „boxovaly“ proti sobě, musí mít klika čep pro každou ojnici zvlášť.

Plochý motor je tedy obecně motorem, jehož válce mají osy umístěné v jedné rovině a tato rovina je kolmá na osu klikového hřídele. U motorů boxer není splněna podmínka, že jsou osy všech válců v jedné rovině, ve skutečnosti jsou v jedné rovině jen válce pracující proti sobě.

 

3) Boxer se skvěle hodí do závodního vozu



Když se podáváte do historie, jedny z nejúspěšnějších závodních monopostů měly motory boxer. Důvodem je jejich malá výška a nízko položené těžiště. Z toho pramení nízko položené těžiště celého vozu a tedy skvělá ovladatelnost. Důkazem jsou dvojčata „Toyobaru“ s 2litrovým boxerem, která podle nás momentálně platí za jedny z nejlepších sportovních aut na trhu. A díky výkonu 200 koní to vážně není.

4) Ferrari 512 BB nepohání motor s protiběžnými písty



Ferrari 512 BB je jedním z mála automobilů na světě, který nesl jméno boxer, což v mnoha vyvolává pocit, že tento typ motoru také pracuje za zády dvoučlenné posádky. Není tomu tak. Dvanáctiválec o objemu 4943 cm3 byl ve skutečnosti vidlicový motor. Stejný scénář platí také pro legendární závodní Porsche 917 a jeho dvanáctiválec.

5) „Boxer“ je noční můra všech mechaniků



Zatímco řidiči motory boxer opěvují, ať už z důvodů výše uvedených, nebo pro jeho charakteristický zvukový projev, mechanici ho nesnáší. Doslova. Přestože jsou nízké, jsou také dost široké a v motorovém prostoru, především u Porsche 911, se „roztahují“ a například ke svíčkám je velmi špatný přístup. Nemluvě o výměně těsnění pod hlavami válců. Dvě hlavy navíc znamenají dvakrát více pohyblivých součástek.

 

6) Motor „boxer“ je lehčí, než klasické koncepce



„Boxer je jediný motor, který má vyvážené síly ve čtyřtaktním cyklu. Nepotřebuje tedy vyvažující hřídel, ani protizávaží na klikovém hřídeli. Ideální koncepcí z hlediska vyváženosti, je H6. Díky absenci těchto mechanických součástek je „boxer“ lehčí, než klasické motory. I z toho důvodu jsou jízdní vlastnosti automobilů s motory boxer na vynikající úrovni.

7) Jedním z průkopníků koncepce „boxer“ byla Tatra



Tatra byla ve 20. a 30. letech minulého století jedním z průkopníků použití motorů s protilehlými písty u osobních automobilů. Vzpomeňme například dvouválce ve slavných typech 11 a 12 či čtyřválce v typech 30, 54 a 75. Motor „boxer“ se objevil také u Tatry T97 a poválečné T600 Tatraplán.

8) První Koenigsegg mel pohánět motor H12



Subaru na začátku 90. let minulého století představilo dvanáctiválcový „boxer, se kterým krátkou dobu závodilo také ve formuli. Motor to byl tak strašně špatný, že monopost Coloni se ani jednou nekvalifikoval do hlavního závodu. Tento motor, který pro Subaru navrhla italská legenda Carlo Chiti, koupil na začátku své kariéry Christian von Koenigsegg a skutečně plánoval jeho použití. Naštěstí se rozhodl pro V8 od Audi…
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů